Συνεδρίαση Δ.Σ. ΔΣΑ της 26ης Μαρτίου 2019: ΟΥΔΕΜΙΑ απάντηση

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 27-3-2019

Κατά τη συνεδρίαση του χθεσινού Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:

1) Υπήρξε κοπιώδης προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων, με το απολύτως αβάσιμο και προσχηματικό επιχείρημα ότι δήθεν το Δ.Σ. δεν δικαιούται να λάβει γνώση όσων στοιχείων είχαμε ζητήσει, λόγω GDPR.

Μάλιστα, η προσπάθεια αυτή επιχειρήθηκε να στηριχθεί σε μια Γνωμοδότηση, η οποία σύμφωνα με τον κύριο Πρόεδρο στήριζε την άποψη ότι δεν δικαιούμαστε να λάβουμε τα στοιχεία. Ωστόσο, όταν η Γνωμοδότηση μας διανεμήθηκε, αποδείχθηκε ότι υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή το Δ.Σ. έχει πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία του Συλλόγου! Καταδείχθηκε έτσι η σαφής διάθεση συγκάλυψης, η οποία εν τέλει απέτυχε.

Πέραν αυτού, και αφού σκοπίμως η συζήτηση εξαντλήθηκε στο αν δικαιούμαστε να λάβουμε τα στοιχεία που ζητήθηκαν, ΟΥΔΕΜΙΑ απάντηση δόθηκε για τα στοιχεία που ήδη είχαμε παρουσιάσει, ήτοι για τους παράνομους διορισμούς 17 συναδέλφων σε υποθέσεις στο Πρωτοδικείο, για καταγγελίες που δεν μας κοινοποιήθηκαν ποτέ, για συγκεκριμένες παραβιάσεις του καταλόγου κ.α. Επίσης, ΟΥΔΕΜΙΑ απάντηση δόθηκε ποιοι έθεσαν σε ρόλο ελεγκτή και ελεγχόμενου, τα ίδια πρόσωπα.

Ανεξαρτήτως της όποιας έρευνας γίνει από την Επιτροπή, οι ευθύνες για την επίσημη αποστολή από τον Δ.Σ.Α. παράνομων διορισμών, έπρεπε ήδη να είχαν αναζητηθεί και αποδοθεί και όχι να παριστάνουν κάποιοι ότι δεν γνωρίζουν. Άλλωστε, κάποιοι από εκείνους που διορίστηκαν ήταν σε συγκεκριμένους συνδυασμούς κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τιμητές δεν μπορούν να γίνουν οι υπαίτιοι εστιών διαφθοράς.

Από πλευράς μας, θα συνεχιστεί η προσπάθεια αφενός απόδοσης ευθυνών σε όποιους αποδειχθεί ότι τις έχουν και αφετέρου πλήρους εξορθολογισμού συνολικά του θεσμού της νομικής βοήθειας.

2)  Σε σχέση με το ζήτημα της υποχρεωτικότητας της δικαστικής μεσολάβησης, κατόπιν της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας, ταχθήκαμε κατά της απόφασης αυτής και επαναλάβαμε τη θέση μας περί υποχρεωτικότητας της ενημέρωσης για τη διαμεσολάβηση και την πιλοτική εφαρμογή της σε λίγες μόνο περιπτώσεις υποθέσεων.

3) Σε σχέση με τα σχέδια νόμου για ΠΚ και ΚΠΔ, προτείναμε να λάβει χώρα συνεδρίαση του Δ.Σ. αποκλειστικά για αυτό το ζήτημα, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020