Συναντήσεις | Συνέντευξη της Νίκης Αραμπατζή

Γράφει: Αικατερίνη Τσιώνα, Υ.ΔΝ. Δικηγόρος Ευρωπαϊκού Δικαίου (Panthéon Assas, Paris II)

«Πάμε Δυνατά!»

 Με τη Νίκη τα τελευταία χρόνια δίναμε ραντεβού στα Δικαστήρια, συνήθως για καφέ απέναντι από το Εφετείο και πέρυσι στον πυρετό εντατικών προβών για την θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ανταλλάσσαμε τα καθημερινά μας νέα, στις αίθουσες του Συλλόγου.

Τώρα την βρήκα στο γραφείο της, στον «ΑΘΗΝΑ 984», με την ιδιότητα της Προέδρου του Δ.Σ., ήρεμη, γεμάτη διάθεση για τις νέες περιπέτειες στο «τιμόνι» του σταθμού, με πολλούς ρόλους και υποχρεώσεις -όπως ταιριάζει στο πολυδιάστατο προφίλ της, άλλωστε!

Νίκη είσαι δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος σε έναν από τους πιο παλιούς και μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Πόλης μας. Συνδυάζονται οι ρόλοι;

Διαβάζοντας όλους αυτούς τους τίτλους ξεχωρίζω και διακρίνω τον επαγγελματικό, της δικηγόρου, διότι μέσα από τα 10 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας μπόρεσα να αναπτύξω στοιχεία στον χαρακτήρα μου, αλλά και δυνατότητες για να προσπαθώ να υπηρετώ σήμερα τον ρόλο που μου ανέθεσαν οι συμπολίτες μου, αυτόν της Δημοτικής Συμβούλου, και παράλληλα αυτόν που μου εμπιστεύτηκε ο Δήμαρχος, της Προέδρου του Δ.Σ. του πρώτου ελεύθερου ραδιοσταθμού του “Αθήνα 9,84”.

Οι τρεις ρόλοι είναι ιδιαίτερα διακριτοί και απαιτητικοί. Στην αρχή δεν σας κρύβω ότι δυσκολεύτηκα πολύ να ισορροπήσω μεταξύ δουλειάς και των νέων μου καθηκόντων (γιατί ένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί να εγκαταλείψει το επάγγελμα από  το οποίο βιοπορίζεται) αλλά με όρεξη, πείσμα, υπομονή, επιμονή και κυρίως στήριξη από την οικογένεια και τους συνεργάτες μου νομίζω ότι μετά από 8 μήνες μπορώ να πω ότι μάλλον είμαι σε καλό δρόμο αλλά για να είμαι απολύτως ειλικρινής η αυτοψία στο τέλος θα το αποδείξει. 

Είναι εύκολο για μία γυναίκα να «πείσει» ότι είναι ικανή να ηγείται;

Κακά τα ψέματα θεωρώ ότι η κοινωνία μας έχει ακόμα στερεότυπα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε άντρες σε ηγετικές θέσεις. Οι γυναίκες δηλαδή πιστεύω πασχίζουν διπλά και τρίδιπλα σε αξιώματα να αποδείξουν την ικανότητα τους. Στα δημοτικά θέματα δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, ηγείται ο Δήμαρχος και όλοι οι υπόλοιποι δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό να υπηρετήσουμε από την θέση του ο καθένας τους συμπολίτες μας και να προσφέρουμε στην πόλη που αγαπάμε, ζούμε, μεγαλώνουμε, εργαζόμαστε και εν γένει δραστηριοποιούμαστε, ένα λιθαράκι να γίνει πιο βιώσιμη. 

Η δικηγορία συνδυάζεται με το «τιμόνι» του Αθήνα 984;

Όπως απάντησα και προηγουμένως οφείλω να τις συνδυάσω γιατί είμαι βιοποριζόμενη από το επάγγελμα μου και δεν μου χαρίστηκε ποτέ τίποτα. Δεν έχω την πολυτέλεια να εγκαταλείψω την δουλειά μου για μια πολιτική θέση. Αυτά τα ελάχιστα που έχω καταφέρει στο επάγγελμα τα έχω καταφέρει με πολύ κόπο και πολλή εργασία και δεν θα τα θυσίαζα. Άλλωστε με αυτό το σκεπτικό θεωρώ ότι είμαι πιο αποτελεσματική και πιο χρήσιμη στην διαχείριση των δημοτικών θεμάτων. Ανέφερα βέβαια ότι είναι πολύ δύσκολος ο συνδυασμός επίπονος, σκληρός αλλά όσο έχω αντοχές, θα το προσπαθώ παλεύοντας. 

Ασχολείσαι ενεργά με το ποινικό. Σκέφτηκες ποτέ ότι το ποινικό είναι «μη φιλικό» για εμάς τις γυναίκες;

Είχα την τύχη θα θητεύσω σε μεγάλο Δικηγορικό Γραφείο, στον επικεφαλής του οποίου χρωστώ πολλά, που ποτέ δεν μας διέκρινε με βάση το φύλο μας, αλλά αποκλειστικά με βάση τις ικανότητες μας. Οπότε στην αρχή μπορεί να έβλεπα ότι το ποινικό είναι ανδροκρατούμενο με την έννοια ότι οι περισσότεροι που διακρίνονται είναι άνδρες συνήγοροι, αλλά στην πορεία με σκληρή δουλειά, πολλές ώρες μελέτη και ενασχόληση με πολλές δικογραφίες στο «σκληρό» ποινικό νομίζω ότι δεν με προβλημάτιζε. Βέβαια επαναλαμβάνω είχα την τύχη να είμαι σε ένα προστατευτικό περιβάλλον και ο επικεφαλής του μας έδινε την αυτοπεποίθηση και την γνώση που απαιτείτο. Δεν ξέρω πως θα ήταν τα πράγματα αν ξεκινούσα το ποινικό μόνη μου. Ίσως και να μην το ξεκινούσα ποτέ, νομίζω δεν θα τα κατάφερνα. Στη ζωή άλλωστε όλα είναι θέμα συγκυριών…

Πρόσφατα επικρίθηκε το σποτ με το Χρήστο Λούλη ως «σεξιστικό» και η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας το απέσυρε. Υπάρχει σεξισμός στο επάγγελμά μας;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, ούσα συνεργάτης για πολλά χρόνια σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο, δεν ένιωσα ποτέ σεξισμό. Δεν ξέρω όμως πως θα ήταν τα πράγματα αν το προσπαθούσα εξ αρχής μόνη μου, όπως πολλοί  συνάδελφοι. Μπορεί και να υπάρχει, η αλήθεια είναι όμως ότι δεν το έχω βιώσει. 

Θα μας πεις ένα αγαπημένο σου απόφθεγμα-συμβουλή-φράση που σε εκφράζει;

Αν μπορώ να πω μια φράση που με εκφράζει είναι το «πάμε δυνατά», το χρησιμοποιώ συχνά γιατί μου δίνει ενέργεια, μου ανεβάζει τη διάθεση, την αδρεναλίνη για μια δικαστηριακή μάχη, για μια μάχη όπως αυτή των εκλογών, για μια μάχη του αυτονόητου στην καθημερινότητα, γενικά το χρησιμοποιώ συχνά. 

 Πολιτικός, δικηγόρος και πέρυσι μέλος της θεατρικής ομάδας του ΔΣΑ. Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ρόλων;

Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι ,όντως τέτοια εποχή (και λίγο νωρίτερα για την ακρίβεια), είχα την τεράστια τιμή και χαρά να συμμετέχω στην παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΔΣΑ γνωρίζοντας εξαιρετικούς συναδέλφους-ανθρώπους προσπαθώντας να ξεφύγουμε λίγο από την σκληρή καθημερινότητα μας μέσω του θεάτρου. Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία ,την οποία φέτος δεν μπορώ δυστυχώς να συνεχίσω ,λόγω των νέων μου ανειλημμένων υποχρεώσεων στον Δήμο Αθηναίων. Νομίζω υπάρχει κοινό στις τρεις ιδιότητες αυτές. Καθεμία από αυτές είναι και ένας ρόλος. Η ποινική δίκη έχει μια θεατρικότητα από μόνη της και η πολιτική ιδιότητα έχει και μια θεατρική διάσταση και μια σκηνοθεσία θα έλεγα. Όποτε τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι τυχαίος συνδυασμός! 

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020