Σιγή ασυρμάτου από την ΕΑΝΔΑ για τη διαφθορά στη Νομική Βοήθεια

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ανέκυψε όσον αφορά την λειτουργία του θεσμού της Νομικής Βοήθειας. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως είναι άκρως αποκαλυπτικά για το τρόπο λειτουργίας του θεσμού και τις σοβαρές ατασθαλίες που λαμβάνουν χώρα. Δύο λέξεις μπορούν να συνοψίσουν την κατάσταση που επικρατεί στο θεσμό της Νομικής Βοήθειας: Αδιαφάνεια και διαφθορά.

Το συγκεκριμένο ζήτημα βέβαια δεν είναι καινούργιο. Από στοιχεία προκύπτει πως κατά το διάστημα 9/2017 έως 9/2018, 7 δικηγόροι έλαβαν από 16.113,40 ευρώ έως 14.125,40 ευρώ, άλλοι 7 έλαβαν από 13.838 ευρώ έως 11.149,80 ευρώ και άλλοι 6 έλαβαν από 10.788 ευρώ έως 10.175 ευρώ. Δηλαδή, 20 δικηγόροι έλαβαν έκαστος σε ένα έτος πολλά παραπάνω χρήματα από όσα λαμβάνει ετησίως ένας νέος Δικηγόρος(!) και μάλιστα μετά κόπων και βασάνων. Το καινούργιο είναι πως η ηγεσία του ΔΣΑ δεν περιορίστηκε μόνο στην εξυπηρέτηση ημετέρων αλλά και στην εξυπηρέτηση συμβούλου του ΔΣ της. Από στοιχεία προκύπτει πως κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας ο ΔΣΑ εξέδωσε 4 γραμμάτια για συγκεκριμένο σύμβουλό του. Ήταν το «κερασάκι στη τούρτα». Σε μία τούρτα γεμάτη γρόσι(!) για πολύ λίγους και εκλεκτούς, υποθέτω με τις «ευλογίες» της Διοίκησης του ΔΣΑ. Γιατί δυσκολεύομαι να πιστέψω πως η ηγεσία του ΔΣΑ δεν είχε έστω την παραμικρή γνώση για όλα τα παραπάνω.

Αυτά είναι τα πιο μεγάλα και σοβαρά αδιαμφισβήτητα γεγονότα(υπάρχει και το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Νομικής Βοήθειας του ΔΣΑ) που μας δείχνουν ξεκάθαρα για το πως αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΔΣΑ το συγκεκριμένο θεσμό αλλά και τη Διοίκηση γενικότερα. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση και δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, ειδικά τώρα, οι νέοι Δικηγόροι η ΕΑΝΔΑ τηρεί σιγή ασυρμάτου. Ούτε μία ανακοίνωση, πέραν μεμονωμένων συμβούλων της και αυτό είναι προς τιμήν τους. Η ηγεσία της ΕΑΝΔΑ τίποτε. Απόλυτη στήριξη δια μέσου της σιωπής της στην ηγεσία του ΔΣΑ. Αντί να ζητά προτεραιότητα και τρόπους στήριξης των νέων συναδέλφων μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη από όλους μέσω του θεσμού της Νομικής Βοήθειας, σιωπά και λειτουργεί ως δεκανίκι της ηγεσίας του ΔΣΑ. Τουλάχιστον απαράδεκτο και εξοργιστικό!

Είναι ξεκάθαρο με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως η ηγεσία της ΕΑΝΔΑ εξυπηρετεί την ηγεσία του ΔΣΑ, παρέχοντας της πλήρη πολιτική στήριξη ακόμη και σε ζητήματα ηθικής τάξεως, όπως το παραπάνω. Επειδή όμως το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό δεν πρέπει να αρκεστούμε σε ανακοινώσεις και απλές διαπιστώσεις.

Στο δια ταύτα, όσοι εκλεγμένοι σύμβουλοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του ζητήματος, οφείλουν να πιέσουν την ηγεσία της ΕΑΝΔΑ να αλλάξει το συντομότερο στάση και θεσμικά να παρέμβει ζητώντας εξηγήσεις και απαντήσεις.Να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στο ΔΣ,να καταγραφεί η άποψη του κάθε συμβούλου και να παρθεί απόφαση συγκεκριμένων ενεργειών απέναντι στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα. Όσοι επιλέγουν τη σιωπή, συντάσσονται και συγκαλύπτουν το παραπάνω ζήτημα, κάτι το οποίο κλονίζει βαθιά την όποια αξιοπιστία της Ένωσής μας. Η ΕΑΝΔΑ οφείλει όχι μόνον να αναδείξει το ζήτημα αλλά και να πρωταγωνιστήσει στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Είναι το ηθικά και πολιτικά επιβεβλημένο αλλά και το νομικά ορθό.

Γενικώς,η ΕΑΝΔΑ πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως «Γραφείο Τύπου» του Προέδρου του ΔΣΑ αφενός γιατί αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση ο θεσμικός της ρόλος και αφετέρου γιατί κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την ουσιαστική εκπροσώπησή μας.

Θεοδόσης Λέκκας

Δικηγόρος Αθηνών,MSc Public Law

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020