«Προσθήκη-Αντίκρουση» |Το οπισθόφυλλο του 4ου τεύχους “ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ”

«Προσθήκη-Αντίκρουση»

 • Νομική Βοήθεια και Σωματεία. Ποιος είναι ο τρόπος να μην λύσεις ποτέ ένα πρόβλημα αλλά να δείχνεις ότι προσπαθείς να το λύσεις;  Να ορίσεις μια Επιτροπή. Άλλωστε τις λύσεις αυτές τις είχε προτείνει πρώτος ο μέγας, ο Νίκος ο Βαμβακούλας όταν είχε προτείνει Τριμελή Επιτροπή με πέντε έξι άτομα.

 

 • Πάντως ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην περιβόητη υπόθεση της νομικής βοήθειας, στις 18-11-2019 έγραφε στο Fb «Πείθεσθε και υπείκετε τοις ηγουμένοις, κατά τας Γραφάς. Και σήμερον ηγούμενος είναι ο Δημήτρης Βερβεσός». Άξιος! Άξιος! Τυφλή πίστη και υπακοή στον Πρόεδρο.

 

 

 • Μια και λέμε για επιτροπές, το ξέρετε ότι τον Ιανουάριο, ορίστηκε Επιτροπή για να βάλει τέλος στην αδιαφάνεια των διορισμών στα σωματεία; Σωστά καταλάβατε λύθηκε και εκεί το πρόβλημα… Αφού άλλωστε δε συνεδρίασε ποτέ και η Επιτροπή…

 

 • Λογικό βέβαια να μη συνεδριάσει ποτέ η Επιτροπή για τα σωματεία, αφού θα ζητούσε στοιχεία για να επιτελέσει το έργο της. Και στοιχεία ο κος Πρόεδρος, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις δε δίνει. Και γιατί να δώσει άλλωστε; Ο ίδιος συνομολόγησε στο Δ.Σ. της 17-12-2019 ότι αυτός είναι που διορίζει δικηγόρους στα σωματεία. Τι χρεία έχομεν κανόνων και διαφάνειας λοιπόν;

 

 

 • Γραφειοκρατία παντού! Ακόμα και για τον έλεγχο των καταγγελιών εις βάρος του πρωταγωνιστή Συμβούλου στο σκάνδαλο της Ν.Β. η αρχική εξήγηση της διοίκησης ήταν η έλλειψη των αναγκαίων παραβόλων.

 

 • Νέο κρούσμα κλοπής τον Φεβρουάριο στο Σύλλογο (όχι εις βάρος των διαθεσίμων του Συλλόγου). Έχει παραγίνει το κακό.

 

 

 • Σε Δ.Σ. του Ιανουαρίου Σύμβουλος της πλειοψηφίας, μετά από σκιές περί φωτογραφικού διαγωνισμού, αναφώνησε «αυτά που ακούγονται σε αυτή τη θητεία δεν έχουν ακουστεί ποτέ ξανά»! Υπομονή Σύμβουλε θα ακούσεις και άλλα…

 

 • Ένας προϋπολογισμός πρέπει πάνω από όλα να είναι καλά μελετημένος και κοστολογημένος! Όπως πχ γίνεται με τον προϋπολογισμό του Συλλόγου μας, όπου αρχικά είχε προϋπολογιστεί αύξηση των κονδυλίων μας για το CCBE από 40.000 ευρώ την προηγούμενη χρονιά σε 70.000 ευρώ. Όταν ρωτήθηκαν οι εισηγητές προς τι τόσο μεγάλη αύξηση, η απάντηση ήταν «γιατί έτσι νομίζαμε». Όμως ο Covid-19 είχε άλλη άποψη και έτσι πάνε οι εκδρομές στο εξωτερικό για την ώρα. Όμως «τα ωραιότερα ταξίδια δεν τα κάναμε ακόμα» (σας δίνω κουράγιο).

 

 • Επίσης ο Covid έβαλε για λίγο στο συρτάρι και τα σχέδια για το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης. Για να το πούμε πιο σωστά έβαλε για λίγο στο συρτάρι τη διοίκηση του κέντρου, διότι στον ΔΣΑ βρίσκουμε πρώτα αυτούς που θα διοικήσουν και μετά σκεφτόμαστε τι θα διοικήσουν.

 

 • Γενικά πολλά σε αυτή τη θητεία είναι πρωτόγνωρα. Όπως πχ η παραίτηση του Συμβούλου Παναγιώτη Περάκη, συνοδευόμενη από σοβαρές καταγγελίες περί αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας. Εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που παραιτείται Σύμβουλος. Αυτό τον κανόνα φαίνεται ότι ακολούθησε πιστά και ο πρωταγωνιστής της Νομικής Βοήθειας και δε σηκώνεται από την καρέκλα του ούτε για αστείο.

 

 • Οι παλιές συνήθειες δεν κόβονται πάντως. Έτσι, δε φτάνει που είχαμε αποχή στις 18-2-2020, την ίδια ημέρα τροποποιήθηκε αίφνης και το πλαίσιο αδειών, κατά το δοκούν (τίνος άραγε).

 

 • Μέσα στα διάφορα πρωτόγνωρα που ζούμε είναι άλλωστε και ο έλεγχος του ΔΣΑ από το ΣΔΟΕ και την Olaf. Ευτυχώς ως προς τη δεύτερη, φαίνεται να υπήρχε αίσιο τέλος. Ευελπιστούμε και ως προς το πρώτο.

 

 • Βλέποντας τα πεπραγμένα (ναι μη γελάτε) της ΕΑΝΔΑ τι σας έρχεται στο μυαλό; Σε μένα θυμίζει το «Σύνταγμα της Αγγλίας». Τόση αφοσίωση στη διοίκηση του ΔΣΑ δεν έχει υπάρξει στα χρονικά. Καμία αμφισβήτηση, καμία διαφωνία, καμία ουσιαστική διεκδίκηση. Κάτι έστω να δικαιολογηθεί το «Α» και το «Ν» στην επωνυμία της Ένωσης.  

 

 • Μιας και αναφερθήκαμε στην Αγγλία, ο νους μας πάει και στα Ανάκτορα, και εν συνεχεία στο εξαγγελθέν νέο κτήριο του ΔΣΑ. Τι να απέγινε άραγε αυτό το σχέδιο; Ενώ τέθηκε κάποιες φορές στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ, δε συζητήθηκε ποτέ.

 

 

 • Όπως άλλωστε έγινε και με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ.. Υπήρξε σχέδιο προς συζήτηση στο Δ.Σ., κατατέθηκαν προτάσεις και απόψεις, αλλά όταν άρχισαν να τίθενται ζητήματα διαφάνειας και δημοκρατικότητας αποσύρθηκε και μη το ξαναείδατε μετά!

 

 • Ξέρατε ότι κατά το περσινό έτος αγοράστηκαν 1.640.000 μεγαρόσημα; Με τόσα χρήματα θα έπρεπε πάντως να δικάζουμε σε Ανάκτορα!

 

 

 • Για το τέλος σας έχω ένα quiz. Ποιός πρώην σύμβουλος ΔΣΑ με πολυετή θητεία και με ενεργή συμμετοχή (και διαχείριση) σε δικηγορικές ομάδες, έκανε ολόκληρο θέμα στη διοίκηση μιας εταιρείας και τελικά «άρπαξε», από συνάδελφο, την εντολή για άσκηση αγωγής ενώπιον του Ειρηνοδικείου (αξία γραμματίου κοντά στα 80 ευρώ);
  Θα βοηθήσω με ένα στοιχείο. Αυτός ο καλός συνάδελφος δεν ξεχνάει κανέναν σε γιορτές και γενέθλια. Έχεις κι εσύ μήνυμά του.

 

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020