ΟΔΥΕ: Δίωρες Διακοπές Εργασιών από 13-17 Σεπτεμβρίου 2021

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος:

Όπως ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. και κατά την τελευταία του συνεδρίαση στις 31/8/2021, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του κλάδου των Δικαστικών Υπαλλήλων (οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2020 και είχαν ανασταλεί από τον Mάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού).

Κυρίαρχο αίτημα των κινητοποιήσεων είναι η στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών με Δικαστικούς Υπαλλήλους, δεδομένου ότι τα οργανικά κενά αγγίζουν τις 3.000 θέσεις, την ίδια στιγμή που δεν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ που προκηρύχθηκαν το 2017 (εδώ και 4,5 χρόνια….), ενώ παράλληλα αυξάνονται αθρόα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχει ανατραπεί πλήρως η ορθολογική  αναλογία 1 υπηρετούντος Δικαστικού ή Εισαγγελικού Λειτουργού προς 3 Δικαστικούς Υπαλλήλους και να έχουμε φτάσει σήμερα σε υπερδιπλάσιο αριθμό Δικαστικών-Εισαγγελικών Λειτουργών έναντι των Δικαστικών Υπαλλήλων, κατάσταση που εκ των πραγμάτων καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αδύνατη, την λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.

Δυστυχώς, αν και το σύνολο των προβλημάτων στο χώρο των Δικαστηρίων, τα είχαμε για μια ακόμα φορά επισημάνει από την αρχή του καλοκαιριού με ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ προς την κυβέρνηση, κοινοποιούμενη προς όλους τους θεσμικούς φορείς της πολιτείας, μέχρι σήμερα δεν  έχουμε λάβει καμία πειστική απάντηση. Μάλιστα, σε  συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (1/9/2021), μετά από  απαίτησή μας, με τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης παράστασης διαμαρτυρίας των Δ.Σ. της ΟΔΥΕ και των Συλλόγων Δικαστικών Υπαλλήλων της Αττικής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά  και στην σύσκεψη που ακολούθησε στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 8/9/2021,με συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Υπουργού Εσωτερικών, του Προέδρου του ΑΣΕΠ και του Προέδρου της ΟΔΥΕ, αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματός μας για στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών και τέθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης προς τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, το επείγον αίτημα της ΟΔΥΕ, για την άμεση προκήρυξη κάλυψης 1000 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων, με όσο το δυνατόν λιγότερο χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών, που θα  περιβάλλονται βεβαίως από την νομιμότητα του ελέγχου του ΑΣΕΠ. Στο αίτημα αυτό, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα απαντήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Μπροστά σ΄αυτήν την πραγματικότητα και ευρισκόμενοι σε «αόριστη αναμονή», δεν έχουμε άλλες λύσεις, παρά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Έτσι, από Δευτέρα 13/9/2021 έως και Παρασκευή 17/9/2021, θα πραγματοποιηθούν  δίωρες Διακοπές Εργασιών (09:00-11:00) σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας (με την σημείωση ότι στα Δικαστήρια  της Αθήνας, ειδικά και μόνο για την Τετάρτη 15/9/2021, η δίωρη διακοπή θα γίνει από 13:00-15:00, λόγω προγραμματισμένης Γ.Σ. του Συλλόγου)

 

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ. Πλέον, η οργή και η αγανάκτηση των Δικαστικών Υπαλλήλων, έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους.Η ΟΔΥΕ με διαρκείς συμμετοχικές διαδικασίες ενημέρωσης, μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανά της και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους-μέλη της, θα συνεχίσει  και θα στηρίξει τις μορφές αγώνα που κάθε φορά θα αποφασίζονται για:

1) ΑΜΕΣΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ, με ολοκλήρωση των υφιστάμενων διαγωνισμών, αλλά και προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

2) ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ.

3) ΠΛΗΡΩΜΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ και κατά τρόπο που δεν υποτιμά την προσφορά και την αξιοπρέπειά τους .

4) ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

5) ΑΥΞΗΣΗ (τουλάχιστον διπλασιασμό) ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ, για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους. 

6) ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ  ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, που προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων.

7) ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ  ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

8) ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).

 

Στον αγώνα μας ζητούμε την συστράτευση και συμπαράσταση όλων των άλλων φορέων της Δικαιοσύνης (Ενώσεων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών  και Δικηγορικών Συλλόγων), αλλά και την αλληλεγγύη και κατανόηση των χιλιάδων πολιτών που καθημερινά συναλλάσσονται με τα Δικαστήρια  σε όλη τη χώρα.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

Πηγή: odye.gr

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020