«Ο Δικηγόρος» στον ΔΣΑ- Οι δράσεις μας

Χρονοχρέωση

Στο άρθρο 59 του Κώδικα Δικηγόρων προβλέπεται η χρονοχρέωση για τις δικηγορικές υπηρεσίες και ενέργειες ενώ στο άρθρο 82 προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται στον δικηγόρο να παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν, ενώ αν το κάνει τιμωρείται πειθαρχικά («αν κριθεί ότι αντίκειται στην αξιοπρέπεια του δικηγόρου»). Με το παρόν τεύχος μας προσφέρουμε σε όλους τους συναδέλφους μας μια ταμπέλα, δύο όψεων: η πρώτη για να επισημαίνει την υποχρέωση αυτή στους εντολείς μας και η δεύτερη καταρχήν για να μην ξεχνάμε εμείς οι ίδιοι για ποιο λόγο είναι σημαντική η τήρηση αυτής της υποχρέωσης (ενώ βεβαίως μπορεί να αξιοποιείται και η δεύτερη όψη σε κάθε επίδοξο «κο Φεσόπουλο»).

Είναι αναγκαίο να ξαναβρούμε τη θέση μας στην κοινωνία. Δεν είναι εύκολη άσκηση, αλλά οφείλουμε να το επιδιώξουμε. Και πρώτα ξεκινά από εμάς.

 

Σεμινάρια υποψηφίων δικηγόρων για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό (Α’2020)

Η Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις, στα πλαίσια της διαχρονικής δράσης της για την επιστημονική ενημέρωση των συναδέλφων μας και του Σπουδαστηρίου Ασκουμένων Δικηγόρων, διοργάνωσε από τις 2 Ιουλίου  μέχρι και τις 16 Ιουλίου σεμινάρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις υποψηφίων δικηγόρων. Τα σεμινάρια διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή περισσότερων από 350 νέων συναδέλφων.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Σεμιναρίων: Θεοδόσης Λέκκας, Βασίλης Προζυμάς και Ραφαέλα Δημοπούλου.

 

Συνάντηση Δ.Αναστασόπουλου με τη Διοίκηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Συνάντηση πραγματοποίησε την 23-9-2020 ο επικεφαλής του Συνδυασμού μας, Δημήτρης Αναστασόπουλος με τη Διοίκηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τις συνθήκες λειτουργίας της, ιδίως σε σχέση με το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων λόγω covid-19. Παράλληλα συζητήθηκε εκ νέου το ζήτημα της online πρόσβασης των δικηγόρων στη ροή της μήνυσης καθώς και η έκδοση ηλεκτρονικά των πιστοποιητικών της Εισαγγελίας. Ακολούθησε στις 4-11-2020 τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Εισαγγελίας, Υπουργείου) και του Δ.Αναστασόπουλου, με αποκλειστικά θέματα συζήτησης τα ως άνω (ροή μήνυσης-πιστοποιητικά) και λήφθηκαν επί της αρχής οι αναγκαίες αποφάσεις για την υλοποίηση τους.

 

Εκδήλωση στο Καστελλόριζο για τις θαλάσσιες ζώνες

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού μας Δ.Αναστασόπουλος και μέλη του παρευρέθηκαν – ιδία δαπάνη – στην εκδήλωση στο Καστελλόριζο με θέμα ««Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις»».  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2020 με διοργανωτή την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Κατά τη διάρκειά της έμφαση δόθηκε σε σκέψεις για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και την αιγιαλίτιδα ζώνη. Πρόκειται για ζητήματα τα οποία, την τρέχουσα περίοδο, απασχολούν ιδιαίτερα έντονα την Χώρα μας.

Πάγια θέση μας είναι ότι οι δικηγόροι, ως δημόσιοι λειτουργοί, οφείλουμε να δραστηριοποιούμαστε όχι μόνο για θέματα του κλάδου, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Η παρουσία μας στο Καστελλόριζο αποτελεί, για μία ακόμη φορά, έμπρακτη έκφρασή αυτής.

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020