ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 16-1-2020 ολοκληρώθηκε επιτέλους (μετά από πολλούς μήνες αναβολών) η συζήτηση για τη Νομική Βοήθειαμε την ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας Νομικής Βοήθειας. Μετά από περίπου ένα χρόνο που θέταμε μετ’επιτάσεως το ζήτημα, φάνηκε να προχωρήσαμε επιτέλους ένα βήμα μπροστά.

Ωστόσο, για το όσα πρωτοφανή και απαράδεκτα είχαν γίνει μέχρι τότε, δε δόθηκε καμία απολύτως απάντηση. Ειδικότερα, δεν δόθηκε καμία απάντηση:

  • για τη λίστα των 17 παράνομων διορισμών (αντιθέτως ενημερωθήκαμε ότι ακόμα και σήμερα από την ίδια λίστα διορίζονται (!) ),
  • για το πως είναι δυνατό Σύμβουλος (ο οποίος τυγχάνει στενός συνεργάτης του Προέδρου στον ΔΣΑ), και παράλληλα έμμισθος συνεργάτης του ΔΣΑ, να ορίζεται ως υπεύθυνος διορισμών στη Νομική Βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα να διορίζεται και ο ίδιος στη Νομική Βοήθεια (!),
  • πώς είναι δυνατόν ενώ είχε γίνει ήδη σειρά καταγγελιών (ακόμα και από ειδικό Εφέτη Ανακριτή) εις βάρος του συγκεκριμένου Συμβούλου για τους διορισμούς στη Νομική Βοήθεια, να συνεχίζει να ορίζεται ως υπεύθυνος διορισμών (!),
  • πώς είναι δυνατό λίγοι συνάδελφοι να φτάνουν το ετήσιο όριο των 15.000 ευρώ, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα,
  • γιατί τόσο καιρό δεν τηρήθηκε κάποια ελάχιστη διαδικασία διαφάνειας, όπως είχαμε προτείνει.

Δυστυχώς, όχι μόνο δε δόθηκε καμία απάντηση στα ανωτέρω, αλλά αποδείχθηκε, μόλις λίγους μήνες μετά, ότι οι ίδιοι άνθρωποι παραβίαζαν συστηματικά και τον  Κανονισμό Λειτουργίας Νομικής Βοήθειας που μόλις είχε ψηφιστεί! Συγκεκριμένα, ο ίδιος ως άνω Σύμβουλος, στενός συνεργάτης του Προέδρου, κατά το διάστημα της αναστολής των Δικαστηρίων από 13-3-2020 και έπειτα, εξέδωσε γραμμάτια μέσω της Ν.Β. που αντιστοιχούν όχι σε ένα αλλά σε τέσσερα έκτακτα βοηθήματα των 800 ευρώ. Επίσης αποδείχθηκε ότι και άλλοι διορίστηκαν παρανόμως το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ υπήρξε περίπτωση δικηγόρου που ενώ δεν ήταν καν στον κατάλογο Νομικής Βοήθειας κατόρθωσε να εκδώσει μέσα σε μια μόνο ημέρα γραμμάτια ΝΒ ύψους 4.000 ευρώ!

Σε ό,τι αφορά την αθέμιτη ως άνω συμπεριφορά του Συμβούλου, αλλά και όλα τα ανωτέρω, ο κος Πρόεδρος φάνηκε «έκπληκτος» και κάλεσε τον Σύμβουλο του να παραιτηθεί, καίτοι ασφαλώς όλα αυτά ήταν γνωστά εδώ και καιρό. Ωστόσο, στο πολύωρο Δ.Σ. της 26-5-2020 που έγινε για το θέμα αυτό, ούτε ο Πρόεδρος ούτε ο Σύμβουλος ανέλαβαν την ευθύνη που τους αναλογούσε. Αντιθέτως, ο μεν Πρόεδρος συνέχισε «να πέφτει από τα σύννεφα» ενώ ο Σύμβουλος σχεδόν δικαιολόγησε απολύτως τη συμπεριφορά του. Ασφαλώς, ούτε λόγος για παραίτηση, αν και το Συμβούλιο τον κάλεσε να παραιτηθεί! Η συνέχεια, δε, θα δείξει κατά πόσο ήταν ειλικρινής και η στάση του Προέδρου που δημόσια επίσης τον κάλεσε σε παραίτηση.

Η λογική του «κουκουλώματος» και του «μοιράζουμε την πίτα μεταξύ μας» είναι που έχει απαξιώσει στη συνείδηση του κόσμου τους συνδικαλιστές. Για αυτό θα είμαστε συνεχώς απέναντι σε τέτοιες λογικές.

Τέλος, καλέσαμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα Πρακτικά (και) του συγκεκριμένου Διοικητικού Συμβουλίου, για να βγάλουν όλοι τα συμπεράσματα τους.

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020