Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη θέλουμε. Ηλεκτρονική ψηφοφορία;

Υπάρχουν ζητήματα που είναι πολύπλοκα και χρειάζονται αρκετό χρόνο και συνεχείς διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί κάποια λύση ή πρόοδος και υπάρχουν ζητήματα που είναι σχετικά απλά αλλά πολλές φορές με τους χειρισμούς μας τα κάνουμε πολύπλοκα έως και ακατόρθωτα.

Ένα απλό ζήτημα λοιπόν είναι κα αυτό της εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες. Δυστυχώς, η χώρα μας πάντα βρίσκεται στα τελευταία βαγόνια της αμαξοστοιχίας της λεγόμενης 4ης τεχνολογικής επανάστασης καθώς αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής φοβούμενοι το μέλλον που έρχεται και μάλιστα με ιλιγγιώδη ταχύτητα μένοντας προσκολλημένοι στις πεπατημένες μεν αλλά ξεπερασμένες δε πρακτικές του παρελθόντος. Και μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν, δίχως κάποιο σοβαρό επιχείρημα, τη στιγμή μάλιστα που πληθώρα χωρών, ανάμεσά τους ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες οικονομικές υπερδυνάμεις έχουν εφαρμόσει στην πράξη την ηλεκτρονική ψηφοφορία, σε όλα τα επίπεδα με απόλυτη επιτυχία και με πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες αλλά και για ολόκληρη την διαδικασία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Δικηγόρων επιζητεί την ανάπτυξη της λεγόμενης ηλεκτρονικής δικαιοσύνης καθώς βλέπει στην πράξη από μερικές διαδικασίες που λειτουργούν ήδη ηλεκτρονικά τα πολλαπλά οφέλη και σχεδόν τίποτε το αρνητικό σε αυτές. Και μιλάμε για διαδικασίες σοβαρές και πολύπλοκες οι οποίες μέσω της ηλεκτρονικής πρακτικής διευκολύνουν την ζωή του Δικηγόρου αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών. Και ενώ όλοι μιλάμε για ηλεκτρονική Δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα πράγμα το οποίο δεν είναι και τόσο απλό οφείλουμε να ομολογήσουμε, λίγοι είναι εκείνοι που μιλούν για ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές του ΔΣΑ και της ΕΑΝΔΑ που είναι τα θεσμικά όργανα του χώρου μας. Κάτι το οποίο τεχνικά είναι τόσο απλό και εύκολο. Προφανώς το γεγονός αυτό εντάσσεται μέσα στην γενικότερη απαξίωση των διαδικασιών αυτών. Επιτρέψτε μου όμως να πω πως αυτό είναι λάθος. Γιατί τα όργανα αυτά είναι η βασική μας εκπροσώπηση, ο καθρέφτης του επαγγελματικού μας χώρου. Οφείλουμε όλα τα μέλη ανεξαιρέτως να διεκδικούμε συνεχώς καλύτερους όρους οργάνωσης και λειτουργίας των οργάνων αυτών.

Υπάρχει επίσης και μία σκληροπυρηνική μερίδα συναδέλφων, κυρίως μεγαλυτέρων, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι την ηλεκτρονική ψηφοφορία και γενικότερα την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης για διάφορους δικούς της λόγους, Ως ένα σημείο μπορούμε να τους κατανοήσουμε και να βρούμε τρόπους ώστε από την εφαρμογή αυτή να μην μείνουν εκτός. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Και αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα και με σαφή προσανατολισμό και ιεράρχηση. Και η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι το πρώτο στο οποίο πρέπει να προχωρήσουμε. Να δώσουμε το στίγμα και την κατεύθυνση πως δεν μένουμε πίσω σε αυτό το κομμάτι και ταυτόχρονα να πιέσουμε και τα αρμόδια Υπουργεία προς επίσπευση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.

Αν θέλουμε πραγματικά την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, οφείλουμε πρωτίστως να θέλουμε και την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δεν γίνεται να ζητάμε ηλεκτρονική Δικαιοσύνη αλλά στον ΔΣΑ να διενεργούμε εκλογικές διαδικασίες με ξύλινες κάλπες με βουλοκέρι(!) Πρώτα να φτιάξουμε τα του οίκου μας και να εκσυγχρονίσουμε πλήρως τον Σύλλογό μας σε όλα τα επίπεδα και μετά μπορούμε με καλύτερους όρους να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη.

 

Θεοδόσης Λέκκας

Δικηγόρος Αθηνών

MSc Public Law

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020