Ένωση Εισαγγελέων: Απέτυχε τους σκοπούς της η πλήρης λειτουργία των δικαστηρίων

Η Ένωση Εισαγγελέων εκτιμά ότι η πλήρης λειτουργία των δικαστηρίων τις τελευταίες τρείς εβδομάδες ήταν ατελέσφορη καθώς δεν επιτεύχθηκε η αποφυγή επιβράδυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά αντιθέτως μεγιστοποιήθηκε  ο κίνδυνος επέκτασης του ιού COVID-19 στους εργαζόμενους στα δικαστήρια και το κοινό. 

Πιο αναλυτικά η ΕΕΕ στην επιστολή, που απέστειλε  στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, καθώς και στον πρόεδρο του Ε.Ο.Δ.Υ., κοινοποιούμενη και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, αναφέρει τα εξής:

 Αξιότιμοι κύριοι,

          Σε συνέχεια των από 1 και 4/11/2020 επιστολών  μας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα της επί τρεις εβδομάδες  πλήρους λειτουργίας των Δικαστηρίων της Χώρας, εν μέσω σκληρών μέτρων αντιμετώπισης της  πανδημίας, όπως αυτό του περιορισμού κινήσεως των πολιτών.  

Σε ολόκληρη τη Χώρα τα Δικαστήρια λειτούργησαν τις τελευταίες εβδομάδες κανονικά, με μεγάλη συρροή εργαζομένων και κοινού, οι οποίοι δεν ήσαν εντελώς πειθαρχημένοι στις οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων, με αποτέλεσμα συχνά φαινόμενα συνωστισμού. 

Αντίθετα προς τα αναμενόμενα ελάχιστες δίκες προχώρησαν, ιδίως δε στα ποινικά δικαστήρια οι περισσότεροι διάδικοι ζητούσαν και λάμβαναν αναβολή εκδίκασης, για λόγους συναφείς με το πρόβλημα της πανδημίας.

Κατόπιν αυτών διαπιστώθηκε, ότι η πρακτική της πλήρους λειτουργίας ιδίως των ποινικών Δικαστηρίων της Χώρας εν μέσω πανδημίας δεν απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την αποφυγή επιβράδυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης ενώ μεγιστοποιήθηκε  ο κίνδυνος επέκτασης του ιού COVID-19 στους εργαζόμενους στα δικαστήρια και το κοινό. 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020