Ένωση Εισαγγελέων: Ζητά την απόσυρση της τροπολογίας για τους συνταξιούχους εισαγγελικούς λειτουργούς

Αναλυτική η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

Πληροφορηθήκαμε  την αιφνιδιαστική εισαγωγή  τροπολογίας σε ήδη υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την  οποία ως Πρόεδρος της Αρχής  Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα ορίζεται πλέον όχι εν ενεργεία Εισαγγελικός Λειτουργός  αλλά και επί τιμή.

Με αυτή την αφορμή  επισημαίνουμε για ακόμη μία φορά την ερήμην της ΕΕΕ νομοθετική πρωτοβουλία σε θέματα που επηρεάζουν τόσο το κύρος του θεσμού της Εισαγγελίας, όσο και την συνδρομή του στην βέλτιστη λειτουργία των θεσμών του κράτους.

Συνεπώς καλούμεθα έστω και απρόσκλητοι να εκθέσουμε τις απόψεις της ΕΕΕ επί του ζητήματος αυτού.

Γενικότερα επισημαίνουμε, ότι η κατάληψη έμμισθων θέσεων διοίκησης από συνταξιούχους δικαστικούς και  εισαγγελικούς λειτουργούς είναι πρακτική που εκθέτει το θεσμό της Δικαιοσύνης  ενώ η ειδικότερη αλλαγή θα υποβαθμίσει το σύστημα καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι το σημερινό σύστημα διοίκησης της Αρχής είναι απόλυτα επιτυχημένο και τούτο αποδεικνύεται από την πρόσφατη άριστη αξιολόγηση της Χώρας μας στον τομέα αυτόν, όπου κρίθηκε ως μία από τις οκτώ επενδυτικά ασφαλέστερες  οικονομίες της διεθνούς κοινότητας. Σε περίπτωση αλλαγής είναι βέβαιη η υποβάθμιση της εν λόγω αξιολόγησης.

Τέλος υπογραμμίζουμε, ότι οι συνταγματικές εγγυήσεις που παρέχει η προεδρία ενός εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού δεν υφίστανται στην περίπτωση του επί τιμή.

Κατόπιν αυτών σας καλούμε να αποσύρετε την εν λόγω τροπολογία, διατηρώντας την διάταξη που προβλέπει ως Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πηγή: enosieisaggeleon

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020