Ενοποιούνται οι Eισαγγελίες Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς

Τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Εφετών, με την ενοποίηση των εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων διαφθοράς, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Το νέο αυτό τμήμα θα στελεχωθεί  από τέσσερις τακτικούς Εισαγγελείς και Αντεισαγγελείς Εφετών και από έξι επίκουρους Εισαγγελείς και Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών. Προϊστάμενος του Τμήματος θα ορίζεται ο αρχαιότερος από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και η θητεία τους θα είναι τριετής. Η επιλογή των εισαγγελικών λειτουργών θα γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Η θητεία των υπηρετούντων Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος  και Εγκλημάτων Διαφθοράς ( Χρήστος Μπαρδάκης και Ελένη Τουλουπάκη) λήγει  αυτοδικαίως από την τοποθέτηση των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος. 

Τέλος, αυτοδικαίως λήγει  και η θητεία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει σήμερα τις δύο αυτές εισαγγελίες.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020