ΕνΔΕ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αδικαιολόγητες χρεώσεις στο Ταμείο Νομικών

Από ορισμένους συναδέλφους έχουν διατυπωθεί παράπονα για επιβολή αδικαιολόγητων χρεώσεων στο Ταμείο Νομικών. Απευθυνθήκαμε έτσι στην αρμόδια Υπηρεσία και στον Νομικό Σύμβουλο του ΕΦΚΑ, καθώς και στην διευθύντρια του Ταμείου Νομικών για περαιτέρω διευκρινίσεις θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα και λαμβάνοντας τις σχετικές απαντήσεις:

1) Πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα;

Μετά την μετάπτωση στον ΕΦΚΑ, οι δικαστικοί λειτουργοί που παλαιότερα ήταν εγγεγραμμένοι σε κάποιον δικηγορικό σύλλογο, εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα με διπλή ιδιότητα και ως αυταπασχολούμενοι και ως μισθωτοί.

2) Πως μπορεί να διαπιστώσει κανείς εάν εμφανίζεται να έχει οφειλές;

Μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ «www.efka.gov.gr» μεταβαίνει στην κατηγορία «Αυταπασχολούμενοι». Στη συνέχεια στην κατηγορία «Εισφορές μη μισθωτών e efka». Περαιτέρω και αφού δώσει τους προσωπικούς κωδικούς στο επάνω μέρος της σελίδας μεταβαίνει στην κατηγορία «Ηλ. Υπηρεσίες», στη συνέχεια «υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης» και τέλος «οφειλές».

3) Πως λύνεται το πρόβλημα;

Κάθε συνάδελφος που διαπιστώνει ότι έχει χρεωθεί αδικαιολόγητα ένα ποσό οφείλει να ακολουθήσει την παρακάτω διαδικασία: εισέρχεται στην σελίδα του ΕΦΚΑ κάτω από το λογότυπο, αναφέρει ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης, στη συνέχεια είσοδος στην υπηρεσία και γίνεται πιστοποίηση με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet. Στη συνέχεια μεταβαίνει σε ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ, επιβεβαιώνει mail και κινητό και κατόπιν την ιδιότητα ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ, κατηγορία αιτήματος: ΔΙΑΚΟΠΗ/ΜΕΤΑΒΟΛΗ, συμπληρώνει την περιφερειακή ενότητα και υποβάλει ως αίτημα : Παρακαλώ να διαγραφώ ως αυταπασχολούμενος/η διότι δεν έχω βιβλία στην Δ.Ο.Υ. βάσει του άρθρου 20 ν. 4488/2017. Από ……. υπηρετώ στο Δικαστικό Σώμα χωρίς καμία άλλη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ασφαλιστέας σε Φ.Κ.Α.".. Ένα αντίστοιχο αίτημα υποβάλει και στην Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης και Συντάξεων. Γίνεται ωστόσο υπόμνηση ότι σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλές αφορούν προγενέστερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας δικαστικός λειτουργός είχε την ιδιότητα του δικηγόρου και ήταν ασφαλισμένος στο Ταμείο Νομικών. Θα πρέπει συνεπώς πριν ακολουθήσει κάποιος την παραπάνω διαδικασία, να διαπιστωθεί πρώτα με θετικό τρόπο από το Ταμείο Νομικών εάν οι οφειλές δικαιολογούνται.

4) Υπάρχει αποκλειστική προθεσμία διόρθωσης των λαθών;

Δεν υπάρχει αποκλειστική προθεσμία και οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν και το επόμενο διάστημα.

5) Υπάρχει αυτόματη επανεγγραφή μας στο ΕΤΑΑ ΤΑΝΟ;

Λόγω της επικουρικής ασφάλισης των συναδέλφων (παλαιών ασφαλισμένων) στο Ταμείο Νομικών, εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα ως εγγεγραμμένοι στο ΕΤΑΑ ΤΑΝΟ και η εγγραφή τους αυτή ανανεώνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους.

Η Ένωσή μας θα διατυπώσει εντός των επόμενων ημερών αίτημα προς τον ΕΦΚΑ για συνολική ρύθμιση του ζητήματος ώστε να απαλειφθεί η καταγραφή των δικαστικών λειτουργών με την ιδιότητα του αυταπασχολούμενου στο ηλεκτρονικό σύστημα.Πηγή: ende.gr

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020