Εκλογές ΔΣΑ 2017: Επιλέγουμε διαφορετικά  – Άρθρο Υποψηφίου Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλου, στη Δημοκρατία

Εκλογές ΔΣΑ 2017: Επιλέγουμε διαφορετικά 

 

Είναι κοινός τόπος ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και ειδικότερα οι δικηγόροι, έχουμε στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια όσο κανένας άλλος επαγγελματικός κλάδος. Υπήρξε συνειδητή πολιτική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης να μας επιβαρύνει με δυσβάσταχτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ώστε στο τέλος να επιτύχει μια προς τα κάτω εξίσωση όλων μας, να μας «υπαλληλοποιήσει» στην πραγματικότητα, αφού πλέον εργαζόμαστε προκειμένου να μπορούμε να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας και μόνο, για περίσσευμα ούτε λόγος. Αντιμετωπιζόμαστε περίπου ως η «κότα με τα χρυσά αυγά». Για αυτό στο στόμα όλων των συναδέλφων υπάρχει μια και μόνο φράση «δεν πάει άλλο».  

Παράλληλα, όμως, είναι αλήθεια ότι η ανήλεη αυτή επιδρομή εις βάρος μας, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μας βρήκε ως δικηγορικό σώμα απροετοίμαστους. Καίτοι τα πρώτα σημάδια είχαν διαφανεί με την επιβολή του ΦΠΑ και στις δικηγορικές υπηρεσίες, και μάλιστα στον ανώτατο συντελεστή, ουδέποτε εκπονήσαμε κάποιο σχέδιο, ουδέποτε προετοιμαστήκαμε για όσα ήταν βέβαιο ότι θα επακολουθήσουν στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Μονίμως ακολουθούσαμε τις εξελίξεις, και πάντα με τον ίδιο, αποδεδειγμένα αποτυχημένο, τρόπο: στείρα άρνηση και απεργίες. Δεν καταθέσαμε ποτέ εναλλακτική πρόταση.  

 

Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον θα πρέπει να προστεθεί η δεινή κατάσταση στη δικαιοσύνη, η οποία πιθανότατα διανύει τις χειρότερες ημέρες στην πρόσφατη ιστορία της. Εσωτερικές έριδες, κυβερνητικές επιθέσεις και πολιτικοί διαξιφισμοί, έλλειψη σχεδιασμού και πόρων, διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση, που σαν περαιτέρω αποτέλεσμα έχει να έχει κλονιστεί πλήρως η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον ιερό θεσμό της δικαιοσύνης. Για τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούμαστε καθημερινά να επιτελέσουμε το καθήκον μας ούτε λόγος.  

Τέλος, ο ίδιος ο Σύλλογος μας νοσεί βαθιά. Αν και διαθέτει ένα εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, διακατέχεται από μια συνδικαλιστική και διαχειριστική νοοτροπία μιας εποχής που έχει παρέλθει οριστικά. Αντί να αυτορυθμίζεται, ακολουθεί ασθμαίνοντας τις εξελίξεις, αντί να υπηρετεί τα μέλη του, γίνεται ο ίδιος βάρος σε αυτά, αντί να σχεδιάζει το μέλλον μας, επιστρέφει στο παρελθόν.  

Στις επικείμενες αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στις 26 και 27 Νοεμβρίου, το δίλημμα είναι πολύ απλό και πολύ ξεκάθαρο: είτε συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, οπότε επιλέγουμε τα ίδια πρόσωπα που έχουν μέχρι σήμερα διοικήσει ουσιαστικά το Σύλλογο μας, είτε εμπιστευόμαστε μια διαφορετική πρόταση, με σχέδιο, ρεαλισμό αλλά και όραμα. Είτε επιλέγουμε στην τύχη, πρόσωπα που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας σχεδόν ότι θα μας διαψεύσουν, είτε επιλέγουμε εκείνους που έχουν αποδείξει ότι και την επόμενη ημέρα θα είναι εκεί και θα εργαστούν σκληρά και με σθένος για την ανάκαμψη μας.   

«Δεν πάει άλλο», για αυτό απαιτείται μια νέα διοίκηση, που θα δημιουργήσει τις αναγκαίες εκείνες συμμαχίες με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε σημαντικές αλλαγές. Βασική αρχή μας είναι ότι η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά, κατά μέγιστο ποσοστό, το 40% επί των εισοδημάτων μας, όταν σήμερα υπερβαίνει ακόμα και το 80%. «Δεν πάει άλλο», για αυτό απαιτείται μια νέα διοίκηση που επιτέλους θα αναλάβει ενεργό ρόλο και συμμετοχή στη δομική αναμόρφωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Η διενέργεια ενός εθνικού διαλόγου για τη δικαιοσύνη, με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων, είναι επιβεβλημένη. «Δεν πάει άλλο», για αυτό απαιτείται μια νέα διοίκηση που θα αναδιοργανώσει πλήρως το Σύλλογο μας, ώστε αυτός να παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στα μέλη του, διευκολύνοντας την καθημερινότητα του. 

Στις επικείμενες αρχαιρεσίες του ΔΣΑ δε συνεχίζουμε στην ίδια μέχρι σήμερα κατεύθυνση. Δεν επιλέγουμε στην τύχη. Επιλέγουμε διαφορετικά. Επιλέγουμε ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι άμεσα υλοποιήσιμο. Επιλέγουμε πρόσωπα που έχουν δώσει δείγματα γραφής. Κρίνουμε και συγκρίνουμε. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας «Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!» μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα μας www.metodikigoro.gr 

Δημήτρης Αναστασόπουλος 

Υποψ.Πρόεδρος ΔΣΑ 

 

 

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020