«Δραστικές λύσεις και όχι άκαρπες απεργίες» – Συνέντευξη του Υποψηφίου Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλου, στο Πρώτο Θέμα

 

«Δραστικές λύσεις και όχι άκαρπες απεργίες» – Συνέντευξη του Υποψηφίου Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλου, στο Πρώτο Θέμα

 

Δείτε εδώ την Έντυπη Έκδοση: Πρώτο Θέμα

 

Η εισαγωγή του θεσμού του βοηθού δικαστή, η διέξοδος από το δυσβάστακτο  φορολογικοασφαλιστικό πλαίσιο, η ολοκληρωτική αλλαγή πλεύσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι μερικά από τα πρώτα θέματα που θα εφαρμόσει μετά την εκλογή του ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη  Αναστασόπουλου, ενώ παράλληλα έχει στην φαρέτρα του εφικτές λύσεις στα καυτά δικηγορικά προβλήματα.

Στις 26 και 27 Νοεμβρίου και στις  επαναληπτικές 3 και 4 Δεκεμβρίου, καλούνται    20.990 Αθηναίοι  δικηγόροι να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο του πρώτου επιστημονικού Συλλόγου της χώρας για την επόμενη τετραετία.

Ένας από τους βασικούς διεκδικητές των επερχόμενων εκλογών στον ΔΣΑ είναι ο  Δημήτρης Αναστασόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!».
Ο υποψήφιος πρόεδρος επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι ο «νόμος Παρασκευόπουλου» με τον οποίο αποφυλακίστηκαν πάνω από 2.000 βαρυποινίτες κρατούμενοι «κινείται σε λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αλλάξει».

1) Υπάρχει λύση στο  δυσβάστακτο ασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς άκαρπες απεργιακές κινητοποιήσεις και εάν «ναι», ποια.

Ο συνδυασμός «Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!», του οποίου είμαι επικεφαλής ως υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, απορρίπτει την αποχή ως μορφή συλλογικής δράσης, και πάντως με τον τρόπο που μέχρι σήμερα γίνεται. Πρόκειται για μια από τις βασικές θέσεις μας για τις επικείμενες αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας στις 26 και 27 Νοεμβρίου. Επί της ουσίας της ερώτησής σας υποστηρίζουμε ότι η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση του δικηγόρου δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% του εισοδήματός του, κατά μέγιστο ποσοστό. Μπορούμε να την κάνουμε πράξη με τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επακόλουθες, συντονισμένες ενέργειες.

2) Η αποχή του ΔΣΑ από τα  προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία  και τον πολίτη (εγκληματικότητα, μεταναστευτικό, περιβάλλον, κ.λπ.) θα συνεχιστεί   και μετά την εκλογή σας ή θα γίνει  αλλαγή πλεύσης.

Θα υπάρξει ολοκληρωτική αλλαγή πλεύσης, ώστε ο ΔΣΑ να γίνει και πάλι πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας. Πρότασή μας είναι η άμεση σύσταση στο Σύλλογο μας επιτροπών ανά κλάδο δικαίου αλλά και για σοβαρά κοινωνικά και επαγγελματικά ζητήματα, οι οποίες θα αναπτύξουν έντονο παρεμβατικό ρόλο.

3) Η κοινωνικά απαράδεκτη μεταστροφή (και λειτουργία) των δικηγορικών εταιρειών σε εισπρακτικές εταιρείες, ευτελίζοντας έτσι το λειτούργημα του δικηγόρου, θα συνεχιστεί  επί της θητεία σας, θα αλλάξει το καθεστώς ή θα επικρατήσουν και πάλι τα συντεχνιακά συμφέροντα και η ασυδοσία τους θα συνεχιστεί, δυσφημίζοντας  το υγιές σώμα  των δικηγόρων.

Ήδη από το 2014 έχει αυστηροποιηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας μας ως προς το ζήτημα αυτό. Έχουν υπάρξει πράγματι συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το λειτούργημα μας, αλλά δεν χαρακτηρίζουν αυτές το σύνολο των δικηγορικών εταιρειών. Είναι αυτονόητο ότι, όπου και όποτε παρατηρούνται τέτοιες αναξιοπρεπείς συμπεριφορές, θα πατάσσονται με αυστηρά κατασταλτικά μέτρα.

4) Υπάρχει λύση για το  νέο δικηγόρο ο οποίος μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την συρρίκνωση της δικηγορική ύλης, ενώ παράλληλα το φορολογικοασφαλιστικό σύστημα τον γονατίζει  και παρ΄ όλα αυτά ο αριθμός των νέων δικηγόρων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Η λύση είναι διπλή: αφενός αντιμετώπιση του υπερπληθωρισμού των δικηγόρων, με μέτρα που θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου, και αφετέρου διεύρυνση της δικηγορικής ύλης. Το πρόγραμμά μας περιέχει πολλές, στοχευμένες προτάσεις για την απασχόληση των νέων δικηγόρων, όπως την εισαγωγή του θεσμού του «βοηθού δικαστή», αλλά και για την έμπρακτη καθημερινή υποστήριξη του.

5) Υπάρχει ελπίδα το μητρώο των μελών του ΔΣΑ να εκκαθαριστεί κάποτε.

Είναι εφικτό και θα το επιδιώξουμε. Θα είναι μια από τις πρώτες επιτροπές που θα συστήσουμε.

6) Σας βρίσκει σύμφωνο ο  «νόμος Παρασκευόπουλου» που επέφερε αθρόες αποφυλακίσεις  καταδικασμένων  για βαριά αδικήματα (βιασμούς, ληστείες, κ.λπ.) και αν «ναι», πρέπει να παραταθεί η εφαρμογή του.

Εκ των αποτελεσμάτων του είναι ξεκάθαρο ότι ο «νόμος Παρασκευόπουλου» κινείται στη λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αλλάξει. Μια σειρά καταδικασθέντων έχουν συλληφθεί πρόσφατα, όλοι αποφυλακισθέντες με τις ευεργετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου, κατόπιν τέλεσης νέων εγκλημάτων. Την ανάγκη αυτή ομολόγησε, άλλωστε, και ο εμπνευστής των επίμαχων ρυθμίσεων τέως Υπουργός.

7) Είναι ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των Προέδρων και Αντιπροέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας και ποια η πρότασή σας.

Έγκριτοι συνταγματολόγοι έχουν ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 90 του Συντάγματος, ώστε στις προαγωγές σε ανώτατες δικαστικές θέσεις να αποκλείεται η κυβερνητική εμπλοκή. Συντάσσομαι καταρχήν μαζί τους για την περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. 

8) Με μια πρόταση χαρακτηρίστε την σημερινή κατάσταση στην Δικαιοσύνη.

Θα απαντήσω παραφράζοντας μια φράση που αποδίδεται στην υπέρμαχο της γυναικείας ψήφου Έμελιν Πάνκχερστ: Μεταξύ της δικαιοσύνης και της ουσιαστικής απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα, δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει.

9) Ποιο είναι για εσάς το πραγματικό δίλημμα των επικείμενων εκλογών στον ΔΣΑ;

Η ανανέωση της διοίκησης του συλλόγου μας, σε πρόσωπα και ιδέες, ή η συνέχιση της ίδιας μέχρι σήμερα νοοτροπίας, που έχει αποτύχει.

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020