Δελτίο Τύπου: Ενίσχυση του υφιστάμενου Πρωτοδικείου και όχι ίδρυση νέων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ

 

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2017

 

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με την αναγκαιότητα της δημιουργίας δύο Περιφερειακών Πρωτοδικείων στο νομό Αττικής, θεωρούμε αναγκαία την παρακάτω υπενθύμιση. Ο Δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της. Κατά συνέπεια δε νοείται απονομή δικαιοσύνης χωρίς τη συμμετοχή του Δικηγόρου.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα πώς είναι δυνατό, ο σκληρά δοκιμαζόμενος από τη φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα δικηγόρος να μπορεί να ανταποκριθεί έστω αξιοπρεπώς σε μια τέτοια εξέλιξη. Η στοχοποίηση του κλάδου μας που έχει ως ταυτόχρονη συνέπεια τη φτωχοποίησή του δεν έχει προηγούμενο. Σε αυτό το ήδη δυσμενές περιβάλλον, όπου οι αντοχές μας δοκιμάζονται καθημερινά θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη μία δοκιμασία. Στη δοκιμασία όμως αυτή είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε. Διότι πώς είναι δυνατόν Κύριε Υπουργέ, ο συνάδελφός μας που έχει κατορθώσει να επιβιώσει (διότι περί κατορθώματος πρόκειται), να μπορεί να παρασταθεί στις 9 π.μ. ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Περιστερίου προκειμένου να συζητήσει υπόθεση εργατικών διαφορών, να μπορεί να παρασταθεί ενώπιον του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλανδρίου και ταυτόχρονα να κατορθώσει να «κλείσει» το φάκελο του εντολέα του μέχρι τις 11.59΄π.μ. στη γραμματεία του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Το παράδειγμα είναι τυχαίο αλλά ενδεικτικό της δοκιμασίας που σκέφτεστε.

Απορούμε επίσης πώς θα στελεχωθούν τα υπό σύσταση Πρωτοδικεία. Θα ανοίξετε θέσεις για περισσότερους δικαστές; Θα προσλάβετε εκατοντάδες νέους δικαστικούς υπαλλήλους; Αν η απάντηση είναι καταφατική τότε γεννιέται το εύλογο ερώτημα, γιατί δεν ανταποκριθήκατε θετικά τόσο καιρό στις σχετικές εκκλήσεις Δικαστών, Δικηγόρων και Δικαστικών Υπαλλήλων; Σήμερα βρέθηκαν οι πόροι ; Μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις; Γιατί έχετε εγκαταλείψει την Ευελπίδων; Γιατί δεν δημιουργείτε έστω τις στοιχειώδεις συνθήκες για την ανθρώπινη διεξαγωγή μιας δίκης στην Ευελπίδων. Αφού έχετε ως κέντρο του ενδιαφέροντός σας, το δοκιμαζόμενο από την Ευελπίδων, Έλληνα Πολίτη, έχετε εικόνα έστω των συνθηκών υγιεινής στο Πρωτοδικείο Αθηνών; Έχετε μια εικόνα των αιθουσών στις οποίες απονέμεται η δικαιοσύνη; Έχετε εικόνα των γραφείων όπου οι υπάλληλοι φιλότιμα στην πλειοψηφία τους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τον Έλληνα Πολίτη;

Μόνη λύση είναι η δημιουργία ΕΝΟΣ σύγχρονου Δικαστηρίου όπου η δικαιοσύνη θα απονέμεται με συνθήκες εφάμιλλες ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κράτους. Οι λύσεις στην απονομή της δικαιοσύνης βρίσκονται μέσα από το διάλογο στον οποίο απαραίτητα πρέπει και οφείλουν να συμμετέχουν οι συλλειτουργοί της και όχι πίσω από κλειστές πόρτες με συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αξιότιμε κύριε Υπουργέ συζητούμε για τη Δικαιοσύνη, δεν ψάχνουμε οικόπεδο για να μετακομίσει.

Ο Δικηγόρος ουδέποτε έβαλε ως προτεραιότητα τα συντεχνιακά του συμφέροντα, όπως τα ονομάσατε. Είμαστε εδώ να σας προτείνουμε σύγχρονες, καινοτόμες και κυρίως απόλυτα εφικτές λύσεις για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Είμαστε εδώ να σας διαφωτίσουμε για την κατάσταση των Ελληνικών Δικαστηρίων που ρημάζουν με το χρόνο. Τα υπεράριθμα Πρωτοδικεία της επαρχίας που δημιουργήθηκαν για να “εξυπηρετήσουν” μικροπολιτικά συμφέροντα ανήκουν στο παρελθόν. Γυρνώντας την πλάτη σε μας, γυρνάτε την πλάτη στη Δικαιοσύνη.

 

Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος
Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ
«Ο Δικηγόρος
όλοι εμείς, μαζί!»

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020