Δείπνο αγάπης: Ένας φάρος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Συνέντευξη της  Μαριάννας Πέππα για το magazino «Με το Δικηγόρο»

Τον Δεκέμβριο του 2014, η Μαριάννα Πέππα, ίδρυσε την εθελοντική οργάνωση «Δείπνο Αγάπης» θέλοντας να προσφέρει και να βοηθήσει τους άστεγους συμπολίτες μας. Τα τελευταία έξι χρόνια μαζί με την ομάδα της διανέμει φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης στους αστέγους της Αθήνας, ξαναφέρνοντας το χαμόγελο στα πρόσωπα τους. Η πρωτοβουλία του «Δείπνου Αγάπης» αποτελεί έναν φάρο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης μέσα στις δύσκολες και σκοτεινές εποχές που διανύουμε.

Η ομάδα του magazino «Με το Δικηγόρο» καλεί όλους τους συναδέλφους να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή και να προσφέρουν, εφόσον το επιθυμούν, ανδρικά καθημερινά ρούχα, των οποίων η παραλαβή θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας αρ.60) την Πέμπτη 17/12/2020 και ώρες 13:00-17:00 (σχετικώς μπορείτε να συνεννοηθείτε και με τη συνάδελφο Παταπία Καπράλου-6977667486).


Την  ψάξαμε, τη βρήκαμε και με πολλή χαρά δέχτηκε να μας πει λίγα λόγια για το ανθρωπιστικό έργο που με τόση αγάπη υλοποιεί και το οποίο ακούει στο όνομα “Δείπνο Αγάπης”. Σαν άλλη Σταχτοπούτα η αγαπητή Μαριάννα Πέππα κόντρα στο χρόνο και τις καταστάσεις που βιώνουμε παραδίδει καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς και σε αυτό το έργο της υποκλινόμαστε… 


Ερώτηση: Μαριάννα μου, πώς ξεκίνησε σαν ιδέα το δείπνο αγάπης;

Απάντηση: Το δείπνο αγάπης ξεκίνησε σαν μια δική μου εσωτερική ανάγκη. Είχα πάντα έναν κόμπο στο στομάχι, όταν έβλεπα κάποιον άστεγο στον δρόμο. Το να παραμένω άπραγη ήταν κάτι που «κουβαλούσα» ως βαρίδι μέσα μου.

 

Ερώτηση: Και πότε ξεκίνησε η υλοποίηση αυτής της ιδέας;

Απάντηση: Η υλοποίηση αυτής της ιδέας ξεκίνησε το 2014 και ενισχύθηκε κατά πολύ λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας η ένδεια πολλών ανθρώπων αποτελούσε ένα πρόβλημα που διαρκώς διογκωνόταν. Σε αυτή την κατάσταση πριν ένα χρόνο περίπου ήρθε και προστέθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα και για εμάς να είναι επιτακτική η ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προσπαθειών μας προς αυτό.

 

Ερώτηση: Πως ήταν η πρώτη σου εμπειρία όταν βοήθησες άστεγο;

Απάντηση: Καθαρτική… Συνηθίζω να λέω «ό,τι και όσο μπορεί ο καθένας». Δεν υπάρχει τίποτα λίγο και όταν το κάνεις πράξη αν μη τι άλλο ανακουφίζει όχι μόνο τον συνάνθρωπο αλλά και την ίδια σου την ψυχή.

 

Ερώτηση: Μαριάννα, υπήρξαν φορείς ή και ιδιώτες οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια;

Απάντηση: Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε στηριζόμενη αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως απλοί πολίτες, ευαισθητοποιήθηκαν, ενώ σύντομα αγκάλιασαν τη δράση μας και άνθρωποι της εστίασης αυξάνοντας τη δυναμική μας σχετικά άμεσα. Στην πορεία και ειδικότερα τον τελευταίο ένα χρόνο αποκτώντας νομική υπόσταση, αρκετές εταιρείες με ομάδες εργαζομένων τους συμμετέχουν στη δράση μας στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας.

 

Ερώτηση: Τι συναισθήματα εισπράττεις από αυτούς τους ανθρώπους που βοηθάς;

Απάντηση: Πολύ έντονα συναισθήματα, όπως ευγνωμοσύνη, εκτίμηση, αναγνώριση και συγκίνηση για την προσφορά φαγητού και ενδυμασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν υπάρξει δέκτες σκληρής εν γένει συμπεριφοράς και σίγουρα ένα χαμόγελο, μια γλυκιά κουβέντα και λίγη ανθρωπιά μπορούν να δώσουν έστω και την ελάχιστη ελπίδα. Είναι η συνέπεια της δράσης μας και αυτή η ανθρώπινη επαφή που τους κάνει να αισθάνονται πως δεν είναι μόνοι τους.

 

Ερώτηση: Η εν λόγω ομάδα από τι άτομα απαρτίζεται και πως μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε αυτή;

Απάντηση: Η ομάδα που πλαισιώνει το δείπνο αγάπης απαρτίζεται από ανθρώπους με ιδιαίτερα έντονο το στοιχείο της ενσυναίσθησης, τον αλτρουϊσμό και την αγάπη για τον συνάνθρωπο, όλων των ηλικιών και κοινονικοοικονομικών χαρακτηριστικών. Έχουμε ανθρώπους που μπορεί να μην εργάζονται αλλά σταθερά αφιερώνουν το χρόνο τους, τα γραφεία μας πχ, τα οποία είναι ένας χώρος στην περιοχή των Εξαρχείων, μας έχουν παραχωρηθεί από έναν δικηγόρο ο οποίος ενισχύει την ομάδα και με προϊόντα τακτικά, έχουμε ανθρώπους σε διευθυντικές θέσεις και όλοι μαζί δρούμε σε μία συλλογική προσπάθεια, όπου δεν περισσεύει κανένας.

 

Ερώτηση: Μαριάννα, τι μήνυμα θα ήθελες να περάσεις μέσα απ’ όλο αυτό στους συμπολίτες μας που μπορούν να βοηθήσουν;

Απάντηση: «Ένα καλύτερο αύριο»: Όσο τετριμμένο και να ακούγεται, μέσα από την προσφορά μπορεί να γίνει πράξη. Χαιρόμαστε πολύ σαν ομάδα να εξελισσόμαστε και να διευρύνεται συνεχώς αυτή η εθελοντική μας δράση και το ίδιο το μήνυμα του εθελοντισμού. Ήταν μία σοκαριστική πραγματικότητα και για εμάς στην αρχή της δράσης μας, διαβάζοντας τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ σχετικά με τον πληθυσμό των αστέγων στον κόσμο, να συγκαταλέγεται η Αθήνα στις πρώτες 15 πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά αστεγίας. Χρειαζόμαστε όλοι. Είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων μας, προκειμένου οι άστεγοι συνάνθρωποί μας, να μπορέσουν κάποια στιγμή να επανενταχθούν στην κοινωνία.

 

Ερώτηση: Μαριάννα μου ,θα ήθελα να σε ευχαριστήσω από καρδιάς για αυτό το τόσο υπέροχο ανθρωπιστικό έργο σου και δεδομένου ότι σε αυτή την περίοδο γενικευμένου lockdown ,ενεργοποιείστε κανονικά ,ενώ υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας ,ποιο “κωδικό” θα μπορούσε να στείλει κάποιος στο 13033, ώστε να έρθει να σας βρει και να σας βοηθήσει σε κάποια δράση σας;

 

Απάντηση: Όπως είχαμε κάνει και κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown, πέραν της Τρίτης και της Πέμπτης, έχουμε εντάξει και το Σάββατο με τη συμμετοχή νέων εθελοντών προκειμένου να είμαστε όσο περισσότερο γίνεται δίπλα στους ανθρώπους που φροντίζουμε. Στέλνοντας κάποιος τον κωδικό 4 θα μπορούσε  να μας έρθει το Σάββατο στις 19.00 μ.μ. στο Θησείο (απέναντι από την έξοδο του τρένου ,που έχει κατεύθυνση προς Κηφισιά),να κάνουμε μαζί αυτή την όμορφη βόλτα ανθρωπιάς.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη δικηγόρο Αθηνών Παταπία Καπράλου

 


Η ιδρύτρια και πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης «Δείπνου Αγάπης» Μαριάννα Πέππα

Η ομάδα του «Δείπνου Αγάπης» 


ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020