Δ.Αναστασόπουλος: O θάνατος της δικηγόρου Ebru Timtik στην Τουρκία ως η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι – Απαιτούνται δυναμικές αντιδράσεις

Στις 27-8-2020 έφυγε από τη ζωή η δικηγόρος Ebru Timtik, ύστερα από 238 ημέρες απεργίας πείνας. Η συνάδελφος μας στην Τουρκία είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τη συμμετοχή της σε τρομοκρατική οργάνωση, εξαιτίας των ενεργειών της κατά την άσκηση των υπερασπιστικών της καθηκόντων. Η δίκη της δεν πληρούσε κανένα εχέγγυο δίκαιης δίκης, γι’αυτό και αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις, μέχρι την τελευταία της πνοή. Στην ίδια θέση με την Ebru Timtik βρέθηκε και ο έτερος συνάδελφος μας Aytac Unsal, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας.

       Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη εκφράσει τον συγκλονισμό και την αγανάκτηση όλων μας για το θάνατο της Ebru Timtik, αλλά και για την κατάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου κατά την εκδίκαση και φυλάκιση των συναδέλφων μας. Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το έτος 2019, δολοφονίες, ύποπτοι θάνατοι κρατουμένων, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις χιλιάδων ατόμων, μεγάλοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, είναι μερικές μόνο από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία. Ομοίως, η Διεθνής Αμνηστία το 2018 δημοσιοποίησε την έκθεση της με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την καταιγίδα — Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία του κλίματος φόβου», όπου επίσης περιγράφεται η ίδια κατάσταση.

       Δυστυχώς, απέναντι σε αυτή την κατάσταση Ε.Ε. και Η.Π.Α. αντιδρούν νωχελικά. Εξαντλούν τις αντιδράσεις τους σε κοινότυπες ανακοινώσεις ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως ισότιμο, ισχυρό συνομιλητή. Έτσι, οι αξίες του δυτικού κόσμου δοκιμάζονται, αμφισβητούνται de facto ακόμα και από τις ίδιες της χώρες που τις γέννησαν. Όμως οι δημοκρατίες δεν μπορούν να συνομιλούν με τυραννικά καθεστώτα. 

       Από πλευράς δικηγορικού κόσμου θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και δυναμικές αντιδράσεις. Πέραν της ανακοίνωσης που ήδη έχουμε εκδώσει ως ΔΣΑ, και τις συντονισμένες προσπάθειες της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην CCBE, έχουμε ήδη ζητήσει τη συνέχιση ακόμα πιο έντονα των αντιδράσεων μας με: α) την αυτοπρόσωπη επίδοση σχετικού ψηφίσματος στην Τουρκική Πρεσβεία από το Δ.Σ. του ΔΣΑ, τόσο για τον θάνατο της Ebru Timtik όσο και για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του AytacUnsal,  β) την επίδοση ομοίου ψηφίσματος στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις ενέργειες τους και γ) την προσθήκη ως θεματικής προς συζήτηση στην επικείμενη εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Καστελόριζο, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020, του ζητήματος του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία. Καθώς και τη διοργάνωση σχετικής δημόσιας εκδήλωσης – συζήτησης στον ΔΣΑ.

       Οι Δικηγόροι είμαστε και θα είμαστε πάντα το τελευταίο ανάχωμα στην υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου.

 

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού ΔΣΑ

«Με Το Δικηγόρο»

www.metodikigoro.gr

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020