Ασκούμενοι Δικηγόροι σε κατάσταση παρατεταμένης ομηρίας

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Υποψήφιων Δικηγόρων αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό γεγονός, αφού σηματοδοτεί το πέρασμα από την ιδιότητα του ασκούμενου δικηγόρου σε αυτή του δικηγόρου. Παρότι όμως η επιτυχία στις εξετάσεις συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να ασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα, τα τελευταία χρόνια δεν δίνεται σε αυτές η βαρύτητα που πρέπει, με τις συνθήκες διεξαγωγής τους να είναι το λιγότερο απαράδεκτες. Σε όλα τα ήδη γνωστά προβλήματα όμως τελευταία προστέθηκε και η πανδημία του κορονοϊού.

Αποτέλεσμα αυτής ήταν όχι μόνο η μεγάλη καθυστέρηση της πραγματοποίησης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Α’ 2020, αλλά και η μη πραγματοποίηση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Β’ 2020 η οποία θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα το Δεκέμβριο. Παρ΄ ολ΄ αυτά ήδη διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Γενάρη, με την ημερομηνία των επόμενων εξετάσεων να είναι ακόμη και σήμερα άγνωστη, χωρίς φυσικά καμία απολύτως ενημέρωση για τους εκατοντάδες συναδέλφους του τι μέλλει γενέσθαι, γεγονός που αποδεικνύει το πως αντιλαμβάνεται ο Σύλλογος τους νέους που εισέρχονται στο στίβο της δικηγορίας.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση δε φαίνεται δυνατή άμεσα η πραγματοποίηση των εξετάσεων με φυσική παρουσία. Εντούτοις ΔΣΑ και ΕΑΝΔΑ δεν πρέπει να μένουν άπραγοι, αλλά επιβάλλεται να προγραμματίσουν την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεων από τη στιγμή που δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος. Σε αντίθετη περίπτωση εκατοντάδες ασκούμενοι κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν και να φτάσουν, ακόμη και να ξεπεράσουν τα 2.5 έτη συνολικής άσκησης μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για την έκδοση του ΦΕΚ και τελικά να καταφέρουν να ορκιστούν. Άλλωστε και η πλειοψηφία όσων στάθηκαν τυχεροί και έδωσαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Α΄ 2020 τον Ιούλιοα κόμη βρίσκονται εν αναμονή της έκδοση των ΚΑΔ 6 μήνες μετά μην μπορώντας να ορκιστούν! Μια απίστευτη κατάσταση ομηρίας και χρονοτριβής που ήταν χρόνια γνωστή, όμως με αφορμή τον κορονοϊό έχει διογκωθεί και ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ενώ όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εξέτασης, ΔΣΑ και ΕΑΝΔΑ δε γίνεται για ακόμα μια φορά να ολιγωρούν και να αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα εγκλωβίζοντας εκατοντάδες συναδέλφους. Επιβάλλεται να αναλάβουν άμεσα δράση, εξασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων δίχως να χαθεί κάποια εξεταστική περίοδος και να μεριμνήσουν ώστε τα αποτελέσματα να βγουν έγκαιρα, ώστε να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για τους ασκούμενους.Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν ανέλαβε πλέον η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων τη διεξαγωγή των εξετάσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με σκοπό να διορθώσει τα κακώς κείμενα; Με έντονες πιέσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων διεκδίκησε και έλαβε τελικά την αρμοδιότητα διεξαγωγής των συγκεκριμένων εξετάσεων με τις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις και με βασικό επιχείρημα ότι μπορεί να τις διεξάγει καλύτερα από το Υπουργείο. Το αποτέλεσμα είναι να έχει «χαθεί» ήδη η εξεταστική Β’2020 και να μην υπάρχει κανένας απολύτως προγραμματισμός για την συνέχεια.

 

Θεοδόσης Λέκκας – Δικηγόρος Αθηνών

Βασίλης Προζυμάς – Δικηγόρος Αθηνών

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020