Άρθρο Υποψ. Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλου, στο περιοδικό Συνήγορος

 

Άρθρο Υποψ. Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλου, στο περιοδικό Συνήγορος

Διαβάστε την Έντυπη Έκδοση

Ο ΔΣΑ εκτός «πολιτικής»
Ο ΔΣΑ είναι το «σπίτι» μας, είναι ο φυσικός μας χώρος. Η ενασχόληση με τον Σύλλογό μας δεν είναι ενασχόληση με την «πολιτική». Όποιος την αντιλαμβάνεται έτσι, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί. Απ’ όταν ξεκίνησα την άσκησή μου μέχρι και σήμερα βρίσκομαι καθημερινά στα δικαστήρια. Γνωρίζω τα προβλήματα, τα ζω κάθε μέρα, παλεύω με αυτά όπως όλοι οι συνάδελφοι. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από όποιον τα βιώνει και ο ίδιος. Όχι με αφ’ υψηλού προσέγγιση, με ρητορικές μεγαλοστομίες και με στείρα κριτική. Μπροστά μου, ελπίζω, έχω ακόμα πολλά χρόνια δικηγορίας. Επομένως με αφορά άμεσα τι θα γίνει στο «σπίτι» μας την επόμενη τετραετία. Έτσι αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα, συναισθανόμενος τη μέγιστη ευθύνη και τιμή να προσφεύγω στους συναδέλφους μου με αυτήν την ιδιότητα.

Αλλαγή κατεύθυνσης
Για εμένα το δίλημμα στις επερχόμενες αρχαιρεσίες στις 26 και 27 Νοεμβρίου είναι πολύ απλό: ή συνεχίζουμε να πορευόμαστε στον ίδιο μέχρι σήμερα δρόμο ή αλλάζουμε κατεύθυνση. Όποιος είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα εικόνα και λειτουργία του Συλλόγου μας θα έχει πολλές επιλογές, ανάμεσα σε πρόσωπα που είτε άσκησαν άμεσα ή έμμεσα διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια είτε εκφράζουν την ίδια ακριβώς νοοτροπία που έχει επικρατήσει εδώ και δεκαετίες.
Αλλάζουμε όμως κατεύθυνση δεν σημαίνει ότι επιλέγουμε στα τυφλά. Θα πρέπει οι συνάδελφοι να μην την «πατήσουν» πάλι. Θα πρέπει να επιλέξουν ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον Σύλλογο μας, ποιος πραγματικά θα το κάνει και ποιος μπορεί. Όλα αυτά τα χρόνια έχω αποδείξει ότι μόνη έγνοια μου είναι η δικηγορία, η επιστήμη μας και ο Σύλλογός μας. Δεν ασχολήθηκα με οτιδήποτε άλλο πέραν αυτών. Επίσης, έχω αποδείξει ότι αντιλαμβάνομαι τελείως διαφορετικά την ενασχόληση με τα κοινά. Όπως επίσης και ότι δε διστάζω να πω ευθαρσώς την άποψη μου, ακόμα και αν αποτελεί μειοψηφία. Συχνά λέω στους συνεργάτες μου ότι «ακόμα και αν δεν πετύχουμε όλα όσα θέλουμε, ακόμα και η αλλαγή του ύφους και του ήθους του Συλλόγου μας θα είναι μια σημαντική τομή και παρακαταθήκη». Για αυτούς τους λόγους, και βεβαίως για το πρόγραμμά μας, ζητώ από τους συναδέλφους μου να με εμπιστευτούν.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος «σπίτι» των δικηγόρων
Το δικηγορικό σώμα έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο από τις κυβερνητικές πολιτικές αλλά και από τις ηγεσίες του. Πρώτη, λοιπόν, προτεραιότητα για εμάς είναι ο Σύλλογός μας να ξαναγίνει το «σπίτι» μας, για όλους τους συναδέλφους. Να παρέχει υπηρεσίες στα μέλη του, να βρίσκεται καθημερινά δίπλα τους, να τους θωρακίζει επαγγελματικά και θεσμικά. Όποιος σήμερα υποσχεθεί π.χ. κατάργηση γενικά του ΦΠΑ στους δικηγόρους, θα πρέπει οι συνάδελφοι να του γυρίσουν την πλάτη.
Έχουμε ανάγκη λύσεις στην καθημερινότητα μας. Και να είστε βέβαιοι ότι αυτές θα τις δώσουμε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα ασχοληθούμε με τα μεγάλα ζητήματα, με τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Από την πρώτη στιγμή, αλλά με σχέδιο, συνεργασίες και μεθοδικότητα. Όχι με αποχές και στείρα άρνηση. Στόχος μας είναι να κάνουμε ξανά τον ΔΣΑ πρώτο επιστημονικό σύλλογο της χώρας. Σε όλα τα επίπεδα. Πριν δώδεκα χρόνια ιδρύσαμε με συναδέλφους την Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις (ethemis.gr). Σήμερα μας γνωρίζουν οι συνάδελφοι όλης της χώρας και μας εμπιστεύονται. Με τον ίδιο τρόπο, με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και δυνάμεις, θέλουμε να εργαστούμε και για το Σύλλογό μας.

Τα προβλήματα του ΔΣΑ
Η διοίκηση, η δομή και η νοοτροπία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΔΣΑ. Δυστυχώς ο Σύλλογός μας διακατέχεται από μια λογική «δημοσίου», την οποία πληρώσαμε ακριβά στη χώρα. Οι εκάστοτε διοικήσεις αρκούνταν σε μια διαχειριστική αντίληψη του Συλλόγου. Χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα, χωρίς πρόταση. Ασφαλώς και υπήρξαν εξαιρέσεις. Ασφαλώς και υπήρξαν Πρόεδροι και Σύμβουλοι που ήθελαν και προσπάθησαν να συνεισφέρουν θετικά. Όμως η εν γένει νοοτροπία και λειτουργία δεν επέτρεψε να πετύχουν τις μεγάλες αλλαγές. Αντιστοίχως, οι υπάλληλοι ομοίως αντιμετωπίζουν, συχνά, την εργασία τους με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Βεβαίως δεν ευθύνονται πάντα οι ίδιοι, πάντα ο ρυθμός και η κατεύθυνση δίνονται από τη διοίκηση. Εμείς, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, χωρίς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συναλλαγές, μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή.

Όλοι μαζί μπορούμε
Με τους συνεργάτες μου, με τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά και με πολλούς ακόμα συναδέλφους, όλων των γενεών, που συντρέχουν στην προσπάθεια μας αυτή. Πρωτίστως, όμως, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας. Δε θα υπάρχουν Συμβούλια και «παρασυμβούλια», όπως δυστυχώς μέχρι τώρα. Όλοι μαζί, σαν μια ομάδα, θα εργαστούμε για να υπηρετήσουμε τους συναδέλφους μας. Σαν ομάδα, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα ότι μπορούμε.
Σας ευχαριστώ

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020