Πρώτο Θέμα: Απάντηση Αναστασόπουλου στις δικαστικές Ενώσεις για τη μη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων

Πυροσβεστική παρέμβαση από την «αξιωματική αντιπολίτευση» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην άτυπη αντιπαράθεση δικαστών και δικηγόρων για τη λειτουργία των δικαστηρίων

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Αναστασόπουλος, με αφορμή την άτυπη αντιπαράθεση που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ δικηγόρων και δικαστών ως προς την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω πανδημίας, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «η Δικαιοσύνη, και όλοι οι φορείς της, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όχι κατώτεροι αυτών».
Ο κ. Αναστασόπουλος, ο οποίος ηγείται του συνδυασμού της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» στο ΔΣΑ, με την σημερινή δήλωσή του, πήρε πάνω του το βάρος, αφενός να απαντήσει επί των σημερινών ανακοινώσεων των δικαστικών Ενώσεων και των δικαστικών υπάλληλων ως προς το θέμα της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων εν μέσω πανδημίας, αφετέρου απηχώντας τον δικηγορικό κόσμο, να ζητήσει από τους λοιπούς συνλειτουργούς της Δικαιοσύνης, να μην προσπαθούν να επιβάλουν την αντίθετη άποψή τους, όταν μάλιστα αρμόδια όργανα ως προς την λειτουργία των δικαστηρίων είναι οι υγειονομικές αρχές.

 
Ειδικότερα, το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ αναφέρει ότι «οι δικηγόροι απολύτως δικαιολογημένα θέλουν να μπορούν να εργαστούν, ασφαλώς μέσα σε συνθήκες ασφάλειας για την υγεία όλων μας, όμως, συνεχίζει, «οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν αντίθετη άποψη, την οποία όχι μόνον εκφράζουν ατυχώς αλλά, δυστυχώς, προσπαθούν και να την επιβάλουν, ακόμα ατυχέστερα».

Πάντως, υπογραμμίζει ο κ. Αναστασόπουλος, ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες υγείας είναι εκείνοι που προτείνουν πότε και πως πρέπει να λειτουργεί μια υπηρεσία, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τη Δικαιοσύνη».

 
Συγκεκριμένα, η πλήρης δήλωση του κ. Αναστασόπουλου έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς έχει αναπτυχθεί μια χωρίς νόημα αντιπαράθεση σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας των Δικαστηρίων εν μέσω Covid-19.

Οι δικηγόροι απολύτως δικαιολογημένα θέλουμε να μπορούμε να εργαστούμε, ασφαλώς μέσα σε συνθήκες ασφάλειας για την υγεία όλων μας. Οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν αντίθετη άποψη, την οποία όχι μόνον εκφράζουν ατυχώς αλλά, δυστυχώς, προσπαθούν και να την επιβάλουν, ακόμα ατυχέστερα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες υγείας είναι εκείνοι που προτείνουν πότε και πως πρέπει να λειτουργεί μια υπηρεσία, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τη Δικαιοσύνη.

Για αυτό, ειδικά μέσα στις πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες ζούμε, πρέπει η Δικαιοσύνη, και όλοι οι φορείς της, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όχι κατώτεροι αυτών.

Οι δικηγόροι το πράττουμε ήδη, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες καθημερινά. Καλούμε όλους να πράξουν το ίδιο. Το έχει ανάγκη η κοινωνία το έχει ανάγκη η ίδια η Δικαιοσύνη».
 
Πηγή: protothema.gr
 
 
 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020