Τέχνη και Πολιτισμός: Παρουσίαση ταινιών-κινηματογράφου

Της Κατερίνας Τσιώνα, Υ.ΔΝ. Δικηγόρος Ευρωπαϊκού Δικαίου (Panthéon Assas, Paris II)

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο 2ο τεύχος του magazinο Με Το Δικηγόρο, το οποίο είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά εδώ.

Παρουσίαση ταινιών-κινηματογράφου:

Είδαμε:

  • Σε avant-première στο Παρίσι την ταινία «The Specials/Hors normes» (Αναμένεται η ανακοίνωση της για την κυκλοφορία στις ελληνικές αίθουσες)

Mε τον Vincent Cassel στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η ταινία The Specials (πρωτότυπος τίτλος Hors normes) των εκπληκτικών Olivier Nakache και Éric Toledano σε σκηνοθεσία και σενάριο (Les Intouchables), προβλήθηκε στο 72ο Φεστιβάλ Καννών και κυκλοφόρησε επίσημα στην Γαλλία στις 23 Οκτωβρίου 2019.

Το αγαπημένο ντουέτο Nakache-Toledo προσέγγισε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, αυτό της ένταξης των αυτιστικών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, με χιούμορ και συναίσθημα. Πρόκειται για μία ταινία, εμπνευσμένη από πραγματική ιστορία, όπου στο μακρινό 1994 μία ένωση για αυτιστικά παιδιά, επιχειρούσε χωρίς την επίσημη αδειοδότηση και κρατική χρηματοδότηση, να συμβάλλει στην ένταξη των ατόμων αυτών σε κοινωνικές δράσεις, καθώς το έλλειμμα πολιτικής πρωτοβουλίας στις περιπτώσεις αυτές είναι πρωτοφανές.

Με χιούμορ και γενναίες δόσεις γέλιου, ο θεατής περνάει ευχάριστα  σχεδόν 2 ώρες, προσεγγίζοντας σοβαρά ζητήματα, με ένα σενάριο στιβαρό, χωρίς φλυαρίες και παράλληλες ιστορίες ατόμων, με κοινό σημείο αναφοράς τον ιδρυτή αυτής της ένωσης (Bruno) και τον φίλο του (Malik).

 Σε αυτή την ιστορία, το στομάχι σφίγγεται όταν διαπιστώνει ο θεατής πόσα λίγα τελικά γνωρίζουμε για τον αυτισμό και πόσα άλυτα ζητήματα υπάρχουν για το μέλλον και την ζωή των ανθρώπων αυτών στην σύγχρονη κοινωνία.

Μην το χάσετε!

 

  • Το θεατρικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Ρινόκερος» , στο Θέατρο Κιβωτός, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τον Άρη Σερβετάλη.

Ο Γιάννης Κακλέας μετά την σκηνοθεσία του στο «Παιχνίδι της Σφαγής» για το Εθνικό Θέατρο του Ε.Ιονέσκο, επιστρέφει με ένα έργο του παραλόγου και σκηνοθετεί τον Άρη Σερβετάλη ο οποίος είχε καθηλώσει το αθηναϊκό κοινό με τον ρόλο του Άλεξ στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι».

 Ο Ρινόκερος είναι ένα σπουδαίο έργο, ύμνος στο παράλογο, όπου σε μία πόλη σε άγνωστο χώρο και χρόνο, αιφνιδιαστικά άνθρωποι αρχίζουν να μεταμορφώνονται σε ρινόκερους, με τον πρωταγωνιστή του έργου το Μπερανζέ (Άρη Σερβετάλη), να αρνείται να υποκύψει στη μαζική υστερία και να προσπαθεί να παραμείνει μέχρι τέλους άνθρωπος. Διαχρονικά ερωτήματα, για την νοοτροπία της «μάζας», την αμφισβήτηση του εγώ μέσα από τις επιλογές των «πολλών», την τυφλή υπακοή τίθενται με έμφαση και προβληματίζουν. Ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία από τον Κακλέα, με αναφορές και στο σωματικό θέατρο, πολλές οθόνες να παίζουν μαζικά μηνύματα διαφήμισης και προβολής από το διαδίκτυο, φανταχτερά ρούχα, και ανθρώπους βυθισμένους στα social media και την τηλεόραση/internet. Ο Άρης Σερβετάλης πείθει ως «παράλογος» πρωταγωνιστής, με μία υπερβολή σχετικά με την προσέγγιση του ρόλου ενδεχομένως, εξαιρετικός ο συμπρωταγωνιστής του Στέλιος Ιακωβίδης (Ζαν) του οποίου ο θεατής παρατηρεί σταδιακά την μεταμόρφωση. Ένα μεγάλο μπράβο στην Μαρία Καραπούλιου για τα κουστούμια με τον πληθωριστικό χαρακτήρα τους! Αξίζει να την δείτε!

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020