Ρωτήσαμε τους συντάκτες ποια βιβλία ή ταινίες μας προτείνουν! #menoumespiti

 

Ρωτήσαμε τους συντάκτες μας και εκείνοι μας απάντησαν….

#Menoumespiti  και #metodikigoro:  Ποια βιβλία ή ταινίες μας προτείνετε για τον εγκλεισμό;

 

Ντέπη Αδαμοπούλου:

Για διάβασμα, «Η πανούκλα» του Α.Καμύ

(Ήξερες ότι: Την Πανούκλα την έγραψε ο Καμύ το 1947. Η συγγραφή του συμπίπτει, με την απειλή του ναζισμού καθώς ο Καμύ κατακρίνει το σταλινικό και κάθε άλλο απολυταρχικό καθεστώς της εποχής, όπως και με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που καθορίζει τη συγγραφική του πορεία.  Όπως αναφέρει και ο ίδιος στα σημειωματάριά του, το έργο αυτό, μοιάζει με  «λίμνη ύστερα από κατακλυσμό».)

Δημήτρης Αναστασόπουλος:

Να διαβάσετε την Αηδονόπιτα, του Ισίδωρου Ζούργου

στα καλύτερα της. Το βιβλίο αυτό το πήρα και το διάβασα σχεδόν τυχαία στις καλοκαιρινές διακοπές μου του 2018. Αν και δεν είμαι οπαδός της σύγχρονης λογοτεχνίας, το βιβλίο αυτό είναι ένα αριστούργημα, που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει και ταινία υψηλών προδιαγραφών. Μας μεταφέρει στην εποχή της ελληνικής επανάστασης του 1821, μέσα από τα μάτια ενός εθελοντή φιλέλληνα Αμερικανού, περιγράφοντας πρόσωπα (ιστορικά ή φανταστικά) και καταστάσεις με εξαιρετικά παραστατικό τρόπο. Η δίψα για αγώνα, ελευθερία και δικαίωση των πιο υψηλών ανθρώπινων ιδανικών αποδίδεται άριστα, παράλληλα με το πάθος και τις αγωνίες του αληθινού έρωτα. 

Να δείτε το Million Dollar baby, σε σκηνοθεσία Κλιντ Ιστγουιντ

Δώστε έμφαση στον παρακάτω διάλογο από την ταινία μεταξύ του Clint Easwood  (Frankie Dunn) και του Morgan Freeman (Eddie Scrap-Iron Dupris):

Frankie Dunn : It wasn’t fault. I was wrong to say that.

Eddie Scrap-Iron Dupris : You damn right. I found you a fighter. You made her the best fighter she could be.

Frankie Dunn : I killed her.

Eddie Scrap-Iron Dupris : Don’t say that. Maggie walked through that door with nothing buts guts. No chance in the world of being what she needed to be. It was because of you that she was fighting the championship of the world. You did that. People die everyday, Frankie – mopping floors, washing dishes and you know what their last thought is? I never got my shot. Because of you Maggie got her shot. If she dies today you know what her last thought would be? I think I did all right.

Γιώργος Καραχάλιος:

Προτιμώ το θέατρο και βλέπω online παραστάσεις από το Θέατρο Πορεία

https://poreiatheatre.com/

(Ήξερες ότι ο Μ.Καραγάτσης, συγγραφέας του Γιούγκερμαν και της Μεγάλης Χίμαιρας -θεατρικά που που μπορείς να δεις διαδικτυακά-, είχε γράψει για τον εαυτό του: «Κάποτε σπούδασα νομικά. Είχα συμφοιτητές τους κ.κ.Πέτρον Χάρην, Αγγελον Τερζάκην, Γιώργον Θεοτοκάν, Θανάσην Πετσάλην και Οδυσσέα Ελύτη, τα εξαιρετικά αυτά νομικά πνεύματα που τόσο διέπρεψαν στην δικανική σταδιοδρομία τους- όπως κι εγώ εξ άλλου.Εφηβος ήμουν όταν έγραψα τα πρώτα μου και τελευταία – ποιήματα. Δεν τα δημοσίεψα ποτέ. Αργότερα τόρριξα στην πεζογραφία, ένας Θεός ξέρει το γιατί…»)

Θεοδόσης Λέκκας:

Μην χάσετε το “ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ”  στο Netflix

-Πρόκειται για ντοκιμαντέρ βραβευμένο με Οσκαρ.

(Ήξερες ότι: Το ντοκιμαντέρ αφορά στην καθημερινότητα ενός εργοστασίου του Οχάιο που εξαγοράστηκε από Κινέζους, γοήτευσε τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα οι οποίοι το αγόρασαν αποκτώντας έτσι το πρώτο έργο της εταιρίας παραγωγής τους.

Γιάννης Μανουσάκης:

Να διαβάσετε  την Ασκητική του Ν.Καζαντζάκη

(Ήξερες ότι: Η συγγραφή του βιβλίουξεκίνησε το 1922 και τελείωσε το 1923, αλλά εκδόθηκε το 1927, και τελικά το έργο εμφανίζεται ολοκληρωμένο το 1945.  Το βιβλίο αυτό θεωρείται ως ένα από τα δημοφιλέστερα του Έλληνα συγγραφέα, με πολλές μεταφράσεις και στο εξωτερικό, και εδώ συναντάται η γνωστή φράση του συγγραφέα, η οποία αναγράφεται και στον τάφο του: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούµαι τίποτα, […], είµαι λεύτερος.»)

Νίκος Λαγομιτζής:

Να διαβάσετε «Η μύηση του Διαγόρα» της Εθνικής Βιβλιοθήκης Παρισιού, εκδ. ιδεοθέατρον

(Ήξερες ότι: Τα Ελευσίνια μυστήρια ήταν μυστικά, και απαγορευόταν επί ποινή θανάτου οι μύστες της να αποκαλύψουν το μυστικό τους. Πηγές έκαναν λόγο για τελετή που βασίζονταν στην εξάντληση και στη χορήγηση παραισθησιογόνων στους πιστούς, που τους έκαναν να πιστεύουν ότι έβλεπαν κάτι ασαφές ιερό, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν δει οτιδήποτε. Έτσι το «μυστικό» παρέμενε μυστικό (αφού δεν μπορούσαν να αποκαλύψουν κάτι που δεν είδαν), και οι πιστοί αναπαρήγαγαν την τεχνητή αυταπάτη ιερότητας που τους είχε δημιουργήσει η τελετή.)

Γιάννης Παγώνας:

Να δείτε την ταινία « INTERSTELLAR»   στο Netflix

(Ήξερες ότι: Ο Κρίστοφερ Νόλαν, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει ότι με το «Interstellar» επιδίωκε να δημιουργήσει τη νέα «Οδύσσεια του Διαστήματος»,  χρησιμοποίησε στο ρόλο του επιστημονικού συμβούλου για το «Interstellar», έναν από τους σημαντικούς σύγχρονους θεωρητικούς Φυσικούς, τον Κιπ Θορν, καθηγητή Πανεπιστημίου και  μια από τις αυθεντίες σε θέματα της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας)

Ζώης Σταυρόπουλος:

Να διαβάσετε το βιβλίο “Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις” του Leo Buscaglia. 

Από το βιβλίο ξεχώρισα:

“Ξέρετε, πιστεύω πως, αν σας ζητούσαν να δώσετε τον ορισμό της αγάπης, η μοναδική λέξη που θα μπορούσε πραγματικά να την περιλάβει είναι η λέξη «ζωή». Η αγάπη είναι ζωή σε όλες τις μορφές  της. Κι αν χάσεις την αγάπη, χάνεις τη ζωή. Σας παρακαλώ, μην το κάνετε αυτό.”  

 

 

 

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020