Να σταθεί ο ΔΣΑ στο πλευρό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τις τελευταίες ημέρες είμαστε θεατές μιας δικαστικής και διπλωματικής περιπέτειας δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ειδησεογραφικές πηγές ήδη το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο  έχει αποφασίσει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, ενώ η  εκδίκαση της έφεσης κατά της προφυλάκισης φέρεται να έχει από χθες αναβληθεί. Οι πληροφορίες, δε, για τις συνθήκες που έλαβε χώρα το συμβάν, καθώς και για τις τελικώς αποδιδόμενες κατηγορίες, είναι συγκεχυμένες.

Επειδή η εν λόγω υπόθεση μας αφορά άμεσα ως δικηγόρους και νομικούς εν γένει.

Επειδή στην προκειμένη περίπτωση τίθενται εν αμφιβόλω θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα Ελλήνων, Ευρωπαίων πολιτών, δικαιώματα που αφορούν τη στέρηση του δικαιώματος της ελευθερίας τους, τις συνθήκες κράτησής τους, όσο και τα δικαιώματά τους ενόψει δικαστικής τους προστασίας.

Επειδή είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας εξυπηρετεί αλλότριους στόχους της Τουρκίας.

Επειδή η πιθανότητα μη σεβασμού των προβλεπόμενων από το Διεθνές Δίκαιο δικαιωμάτων από τη γείτονα χώρα είναι μεγάλη, όπως άλλωστε πρόσφατα κάναμε δεκτό και στο ζήτημα της έκδοσης των τούρκων αξιωματικών.

Φρονούμε ότι ο ΔΣΑ πρέπει να πάρει θέση και να συμβάλει δημιουργικά, επιστημονικά και έμπρακτα με κάθε δυνατή ενέργεια στην ενίσχυση της ελληνικής πλευράς και τη νομική υποστήριξη των Ελλήνων στρατιωτικών, στην δικαστική προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την άμεση επιστροφή τους στη χώρα μας, θέτοντας εαυτόν αρωγό του ελληνικού κράτους.

Καλούμε το μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας, το ΔΣΑ,  με απόφασή του να θέση εαυτόν στο πλευρό των Ελλήνων στρατιωτικών και των οικογενειών τους και να συμμετάσχει, άμεσα και, εφόσον του ζητηθεί, στην υπεράσπιση των Ελλήνων στρατιωτικών από έμπειρους συναδέλφους Δικηγόρους.

Ο ΔΣΑ, όπως και στο παρελθόν, πολλώ δε μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση, οφείλει να λάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία προς προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων που πρέπει να παρέχονται από ένα κράτος δικαίου.

 

«Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!»

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020