Ζωντανή μετάδοση συνεδριάσεων Δ.Σ.: Από τη δημοσιότητα…στη «μυστικότητα»

 

ΑΘΗΝΑ 28-05-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Πάγια θέση όλων μας προεκλογικά ήταν η απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων των Δ.Σ., ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα και ο έλεγχος εκ μέρους των συναδέλφων μας. Μάλιστα, ο σημερινός Πρόεδρος του ΔΣΑ υποσχόταν τότε ότι «Είναι δέσμευση: Οι συνεδριάσεις του ΔΣ του ΔΣΑ θα μεταδίδονται ζωντανά με livestream στα μέλη. Για να γνωρίζουν όλοι τις θέσεις του καθενός». Μετεκλογικά, όχι μόνο ξέχασε (και) αυτή την υπόσχεση του, αλλά στο πρόσφατο αίτημα μας για μετάδοση των συνεδριάσεων του Δ.Σ. μας, επικαλέστηκε την ολίγων σειρών, βεβιασμένη, «γνωμοδότηση» του DPO του Συλλόγου μας, η οποία μάλιστα φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ. είναι «μυστική»!!

Από την υπόσχεση για διαφάνεια-δημοσιότητα φτάσαμε στη «μυστικότητα»!

Η απάντηση μας στην άποψη περί μη σύννομης, λόγω GDPR, μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δ.Σ. είναι η εξής:

H καθολική άρνηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου ως δήθεν μη νόμιμης, λόγω της αντίθεσης της προς τον GDPR, αδιαφορεί τόσο για το γράμμα όσο και το πνεύμα του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), που υποτίθεται ότι θέλει να θωρακίσει, καθώς:

Α. Το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο δικαίωμα. Πρέπει να εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία και να σταθμίζεται με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας (σκέψη 4 ΓΚΠΔ). Τουτέστιν, η επίκληση του δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να οδηγεί a priori στον αποκλεισμό της άσκησης δικαιωμάτων των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και της εν γένει διαφανούς λειτουργίας του Δικηγορικού Συλλόγου. Αυτός ο αποκλεισμός επιχειρείται όμως από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου με ισχνή θεμελίωση δέκα γραμμών.

Β. Νομική βάση για τη ζωντανή μετάδοση καταρχήν παρέχεται σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ (άρθρα 6 και 9 ΓΚΠΔ). Κόντρα σε αυτό δεν τολμά να ταχθεί -ομολογουμένως με νομική επιδεξιότητα- ούτε η αντίθετη άποψη, που καταλήγει όμως εν τέλει στην απόρριψη της ζωντανής μετάδοσης.

Γ. Η αόριστη αναφορά στη δήθεν παραβίαση των γενικών αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων κατά το άρθρο 5 ΓΚΠΔ έχει τόση νομική αξία όσο ο ενίοτε παρατηρούμενος στις ημέρες μας «αλαλαγμός» τρομοκρατημένων πολιτών «για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων τους».  Το άρθρο 5 αποτελεί τον πυρήνα του ΓΚΠΔ, ο οποίος εξειδικεύεται σε πλήθος ρυθμίσεών του. Η γενική επίκλησή του, χωρίς συγκεκριμενοποίηση της αναφοράς, δεν πείθει.

Δ. Και οι τρεις επικαλούμενοι κίνδυνοι ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων μπορούν να αντιμετωπισθούν με τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων. Υποχρέωση του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων του Δικηγορικού Συλλόγου είναι να συνδράμει ως προς τον εντοπισμό και τη λήψη τους.

Ε. Δεδομένης της κατά τη γνώμη μάς έωλης διατυπωθείσας άρνησης, επιβάλλεται η άμεση εκπόνηση εκτίμησης αντικτύπου για τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια η υποβολή αιτήματος στην εποπτική αρχή (ΑΠΔΠΧ) για διατύπωση γνώμης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΣΤ. Κλείνουμε με το σχήμα λόγου των ρητορικών ερωτήσεων. Δεκάδες συλλογικά όργανα ανά την επικράτεια προβαίνουν σε δημόσιες συνεδριάσεις, με ζωντανή μετάδοση των εργασιών τους:

  • Κανένα εξ αυτών δεν έχει πληροφορηθεί την ύπαρξη του ΓΚΠΔ;
  • Παρανομούν όλοι ασυστόλως;
  • Επιχειρούμε άραγε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα με την οικεία πρότασή μας προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου;

Τελικά μήπως δεν είναι στραβός ο γιαλός, απλά ορισμένοι στραβά αρμενίζουν για το επίμαχο ζήτημα;

Εν κατακλείδι, όπως ζητήσαμε και στο Δ.Σ. της 26-5-2020, θα πρέπει να συνεχιστεί άμεσα η συζήτηση για τον Κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ, η οποία αν και ξεκίνησε, αν και τέθηκε σχέδιο Κανονισμού υπό συζήτηση, αν και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, διεκόπη και εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν έχει συνεχιστεί. Στα πλαίσια του Κανονισμού μπορεί να ρυθμιστεί και το ζήτημα της δημοσιότητας/μετάδοσης των συνεδριάσεων μας.

Όποιος, λοιπόν, επιθυμεί κανόνες και διαφάνεια, “ιδού η Ρόδος ιδού και το Πήδημα”.

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020