Δράσεις του Συνδυασμού μας Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020

 

 

Στη συνέχεια παρατίθενται κάποιες από τις δράσεις του Συνδυασμού μας, ή των εκπροσώπων του, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020.

Συμβόλαια – Σύσταση Εταιρειών & Δικηγόροι

Με το από 10-02-2020 αίτημά μας, το οποίο κατατέθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ.Τσιάρα και στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ.Δ.Κράνη, κοινοποιούμενο στον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ.Γεραπετρίτη, ζητήσαμε τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση:

– της υποχρεωτικής συμμετοχής του Δικηγόρου στα συμβόλαια μεταβίβασης, με τη χορήγηση πιστοποιητικού ελέγχου της νομικής κατάστασης του ακινήτου, ώστε να διασφαλίζεται η νόμιμη μεταβίβαση ακινήτων,

– της υποχρεωτικής συμμετοχής του Δικηγόρου κατά την ίδρυση εταιρειών, με συνυπογραφή του Καταστατικού υποχρεωτικά από Δικηγόρο προς διασφάλιση της νομιμότητας.

Τα ως άνω μέτρα είναι απαραίτητα ώστε να αποκατασταθεί, εν μέρει έστω, ο ρόλος του Δικηγόρου, ο οποίος τα τελευταία έτη αντιμετωπίστηκε «ταξικά» και απομονώθηκε, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε κενό ασφάλειας δικαίου τόσο στη μεταβίβαση ακινήτων όσο και στην ίδρυση εταιρειών. Και στα ως άνω δύο πεδία η απουσία του Δικηγόρου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην πράξη.

Το αίτημα μας αυτό δεν είναι «συντεχνιακής» φύσεως, αλλά καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Άλλωστε, η αποδοχή τους θα ενισχύσει και τα «δημόσια έσοδα», καθώς όλες οι αμοιβές του Δικηγόρου επιβαρύνονται με φόρους και εισφορές. Πρωτίστως, όμως, ο Δικηγόρος ως άμισθος δημόσιος λειτουργός οφείλει και μπορεί να διασφαλίζει τη νομιμότητα, και να ενεργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Για την υποστήριξη της ως άνω πρότασής μας, ήδη έχουμε λάβει σειρά πρωτοβουλιών, τις οποίες ανακοινώνουμε. Μεταξύ άλλων, την έχουμε αποστείλει σε όλους τους δικηγόρους βουλευτές, όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, επιδιώκοντας συνάντηση μαζί τους. Παράλληλα, συζητήθηκε για πρώτη φορά και στο Δ.Σ. της 27-2-2020, όπου έλαβε και τη σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων.

 

 

Δράσεις για την υλοποίηση της συμμετοχής δικηγόρων στη μεταβίβαση ακινήτων και σύσταση εταιρειών

Στο πλαίσιο του φάσματος ενεργειών για την υλοποίηση της πρότασής μας σχετικά με τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της πρόβλεψης υποχρεωτικής συμμετοχής των δικηγόρων στα συμβόλαια και στη σύσταση εταιρειών, αποστείλαμε επιστολή σε όλους τους δικηγόρους/νομικούς που εκπροσωπούν τον κλάδο μας στη Βουλή των Ελλήνων. Στην επιστολή μας αναπτύσσεται λεπτομερώς η ως άνω πρόταση και διατυπώνεται το αίτημα πραγματοποιήσεως συναντήσεων εργασίας, ώστε να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό οι δέουσες αποφάσεις. Έτσι, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του επικεφαλής και μελών του συνδυασμού μας, και συγκεκριμένα των Δ.Αναστασόπουλου, Ι.Μανουσάκη και Ι.Παγώνα, με τον δικηγόρο και βουλευτή  Γεώργιο Κώτσηρα, όπου τέθηκε επί τάπητος η ως άνω πρόταση. Ο κ. Κώτσηρας αντιμετώπισε θετικά την πρότασή μας, δεχόμενος ότι πρέπει να συζητηθεί και να υποστηριχθεί ευρύτερα.

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα

Σε εκδήλωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 23 Φεβρουαρίου 2020 είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τόσο την πρόταση μας για τα συμβόλαια και τη σύσταση εταιρειών όσο και διάφορα άλλα ζητήματα/αιτήματά μας.

 

Συνάντηση του Συνδυασμού μας με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συνδυασμού μας με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετείχαν ο Διευθυντής του Γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τ.Υπουργός Δικαιοσύνης, κος Μιχάλης Καλογήρου και ο Νομικός Σύμβουλος του Γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τ.Γ.Γ.Υπουργείου Δικαιοσύνης, κος Γεώργιος Σάρλης. Εκ μέρους του Συνδυασμού μας μετείχαν ο επικεφαλής Δημήτριος Αναστασόπουλος και οι συνάδελφοι Ρούλα Γκριέλα και Σταύρος Σταυρίδης. Στα πλαίσια της συνάντησης μας συζητήθηκε τόσο η πρόταση μας για τα συμβόλαια και τις εταιρείες όσο και άλλα επίκαιρα ζητήματα.

Ειδικότερα, στα πλαίσια της συνάντησης μας συζητήθηκε σειρά ζητημάτων, με πρώτο την κατάσταση που διαμορφώνεται εν γένει στη χώρα από την απειλή του «κορονοϊου» και ειδικότερα στο χώρο της Δικαιοσύνης, και μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Ειδικότερα, ενόψει του ενδεχομένου (τότε, πραγματικότητα σήμερα) αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω του “κορονοϊου”, συμφωνήθηκε ότι πρώτη προτεραιότητα όλων μας θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της υγείας όλων όσων μετέχουν στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Επίσης, στο ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων επί μακρόν, ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των δικηγόρων, μέσω της αναστολής και έκπτωσης των πάσης φύσεως φόρων και εισφορών, καθώς και τον δανειακών υποχρεώσεων. Καθώς επίσης και τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους άμισθους δικηγόρους, μέσω του ΟΑΕΔ, όπου επί πολλά έτη καταβάλλουμε εισφορές. Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εξεταστούν τέτοια μέτρα.

Πέραν αυτού, συζητήθηκε διεξοδικά η πρόταση μας για τη συμμετοχή των δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων, καταρχήν με την έκδοση ενός «νομικού πιστοποιητικού», καθώς και η υποχρεωτική σύμπραξη των δικηγόρων στη σύσταση εταιρειών. Αναπτύχθηκαν από πλευράς μας οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση της πρότασης αυτής, προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ασφάλειας των συναλλαγών. Παράλληλα, ζητήσαμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την πρόταση μας αυτή. Από την πλευράς τους οι κοι Μ.Καλογήρου και Γ.Σάρλης άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση μας αυτή, την οποία καταρχήν έκριναν θετικά, επιφυλασσόμενοι για περαιτέρω διαβούλευση εντός των θεσμικών τους οργάνων.

Στη συνάντηση μας συζητήθηκε ακόμα εκτενώς το πρόβλημα των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών των Δικαστηρίων της χώρας, και ιδίως του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Αθηνών, πρόβλημα ασφαλώς γνωστό στους συνομιλητές μας, λόγω και της παρελθούσας ιδιότητας τους, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης επιτάχυνσης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Επίσης, συζητήθηκαν μέτρα υποστηρικτικά για τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους, όπως αυτά που ήδη έχουμε θέσει αρμοδίως στο Δ.Σ. (κάλυψη ασφάλειας υγείας ασκούμενων δικηγόρων, διενέργεια αρχαιρεσιών σωματείων μόνο από νέους δικηγόρους, κ.α.).

Επίσης, συζητήθηκε και το ζήτημα του δικαστικού ενσήμου, για το οποίο πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία κατάργησης του, η οποία δυστυχώς απορρίφθηκε. Υπήρξε κοινή συνισταμένη ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί συνεχώς, μέχρι την κατάργηση του.

Τέλος, συμφωνήθηκε για όλα τα ως άνω ζητήματα, και εν γένει για ζητήματα του χώρου της Δικαιοσύνης και των Δικηγόρων, να υπάρχει θεσμική συνεργασία και ενημέρωση, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων.

5η Διημερίδα Ε.Ε.Ν. e-Θέμις: Επίκαιρα Ζητήματα Φορολογικού & Ασφαλιστικού Δικαίου – Ανάπτυξη & Προοπτικές

Στις 24 & 25 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 5η Διημερίδα της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΑΔΠ) και με θέμα: «Ζητήματα Φορολογικού και Ασφαλιστικού Δικαίου: Ανάπτυξη και Προοπτικές». Στη Διημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής νομοθεσίας, φορολογικών παραβάσεων και ποινικών συνεπειών, δικονομίας φορολογικών διαφορών, διεθνούς ενωσιακού φορολογικού δικαίου και επίκαιρα ζητήματα ασφαλιστικού δικαίου σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες με εισηγήσεις από καταξιωμένους και εξιδικευμένους ομιλητές. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 42 εισηγήσεις και συμμετείχαν 400 και πλέον σύνεδροι κατά τις δύο ημέρες της Διημερίδας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο επικεφαλής του Συνδυασμού μας και Πρόεδρος της Ε.Ε.Ν. e-Θέμις Δημήτρης Αναστασόπουλος, ο οποίος επίσης προήδρευσε στην ενότητα του ασφαλιστικού δικαίου. Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα της Διημερίδας, καθώς και τις παρουσιάσεις των εισηγητών, μπορείτε να βρείτε στο ethemis.gr.

Εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, παρουσία εκατοντάδων συναδέλφων και φίλων, κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συνδυασμού μας. Όλοι εμείς, μαζί, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ευχές με τον πιο όμορφο τρόπο. Με την παρουσία τους μας τίμησαν μεταξύ άλλων ο τ. Πρόεδρος ΔΣΑ κ. Δ Παξινός,  οι τ. Σύμβουλοι ΔΣΑ κ.κ. Ευ. Ζερβέας, Θ. Παυλόπουλος και Τ. Χριστόπουλος, και πολλοί άλλοι.

 

Νέος κύκλος σεμιναρίων για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διοργάνωσε νέο κύκλο σεμιναρίων στα τέλη Φεβρουαρίου σχετικά με το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, με την υποστήριξη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της. Στόχος των σεμιναρίων ήταν οι συνάδελφοι να ενημερωθούν διεξοδικά και σε βάθος για το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, για τις αλλαγές που αυτό επιφέρει και την αναγκαία συμβολή των δικηγόρων σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον τομέα της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ο νέος κύκλος έγινε σε συνέχεια των δώδεκα κύκλων σεμιναρίων, που έλαβαν χώρα τα έτη 2018 και 2019 με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή εξακοσίων συναδέλφων περίπου. Πρόεδρος της οργανωτικής-επιστημονικής επιτροπής των σεμιναρίων είναι ο επικεφαλής του Συνδυασμού μας Δημήτρης Αναστασόπουλος.

 

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020