Δελτίο Τύπου: Συνεδρίαση Δ.Σ. Δ.Σ.Α. της 16ης Ιανουαρίου: Νομική Βοήθεια – Σωματεία – Αίθουσες δικαστηρίων

Αθήνα, 21-01-2019

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών της 16ης-1-2020 ολοκληρώθηκε επιτέλους η συζήτηση για τη Νομική Βοήθεια, με την ομόφωνη ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας Νομικής Βοήθειας. Μετά από περίπου ένα χρόνο που θέτουμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε δικαιωμένοι κατά το ότι προχωράμε επιτέλους ένα βήμα μπροστά. Αρκεί βεβαίως ο Κανονισμός αυτός να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Συγχαρητήρια οφείλονται σε όλους όσους συνέβαλαν και ιδίως στο σύμβουλο του ΔΣΑ Ζώη Σταυρόπουλο που ασχολήθηκε συστηματικά και επίμονα.

Ωστόσο, για το όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν δόθηκε καμία απολύτως απάντηση. Ειδικότερα, δεν δόθηκε καμία απάντηση:

  • για τη λίστα των 17 παράνομων διορισμών (αντιθέτως ενημερωθήκαμε ότι ακόμα και σήμερα από την ίδια λίστα διορίζονται) (!),
  • για το πως είναι δυνατό Σύμβουλος, και παράλληλα έμμισθος συνεργάτης του ΔΣΑ, να ορίζεται ως υπεύθυνος διορισμών στη Νομική Βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα να διορίζεται και ο ίδιος στη Νομική Βοήθεια (!),
  • πώς είναι δυνατόν ενώ είχε γίνει ήδη σειρά καταγγελιών εις βάρος του συγκεκριμένου Συμβούλου για τους διορισμούς στη Νομική Βοήθεια, να συνεχίζει να ορίζεται ως υπεύθυνος διορισμών (!),
  • πώς είναι δυνατό λίγοι συνάδελφοι να φτάνουν το ετήσιο όριο των 15.000 ευρώ, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα,
  • γιατί τόσο καιρό δεν τηρήθηκε κάποια ελάχιστη διαδικασία διαφάνειας, όπως είχαμε προτείνει.

Δυστυχώς, όχι μόνο δε δόθηκε καμία απάντηση, αλλά αντιθέτως ακολουθήθηκε η τακτική των συμψηφισμών με το παρελθόν και η κριτική (!) στην ασκούμενη κριτική.

Ωστόσο, όπως ειπώθηκε και από άλλους στο Διοικητικό Συμβούλιο «αυτά που ακούγονται σε αυτή τη θητεία, δεν έχουν ακουστεί ξανά».

Η λογική, όμως, του «κουκουλώματος» και του «μοιράζουμε την πίτα μεταξύ μας» είναι που έχει απαξιώσει στη συνείδηση του κόσμου τους συνδικαλιστές. Για αυτό θα είμαστε συνεχώς απέναντι σε τέτοιες λογικές.

Τέλος, καλούμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα Πρακτικά (και) του συγκεκριμένου Διοικητικού Συμβουλίου, για να βγάλουν όλοι τα συμπεράσματα τους.

Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά τα Σωματεία, μετά την επίμονη ανάδειξη και αυτού του ζητήματος από πλευράς μας, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής για να θέσει τους όρους διαφάνειας που απαιτούνται. Αυτό, ωστόσο, δεν παραγράφει όσα ήδη έχουν γίνει, για αυτό θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα οι μέχρι σήμερα διορισμοί από τον Πρόεδρο (κάτι που έχουμε επανειλημμένως ζητήσει, ματαίως μέχρι στιγμής).

Τέλος, ζητήσαμε να αναδειχθεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις αίθουσες της Ευελπίδων και του Εφετείου και να απαιτηθούν άμεσες λύσεις. Συγκροτήθηκε και για αυτό το ζήτημα σχετική επιτροπή.

Όπως είπαμε και στο Διοικητικό Συμβούλιο, κάποιοι ασχολούμαστε γιατί θέλουμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε, ενώ άλλοι για να χτίσουν συνδικαλιστικές ή/και επαγγελματικές καριέρες. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Για αυτό, όσο ασχολούμαστε, θα προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι για όλους και όχι για κάποιους.

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020