Δελτίο Τύπου: Συνάντηση του Συνδυασμού μας με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συνδυασμού μας με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετείχαν ο Διευθυντής του Γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τ.Υπουργός Δικαιοσύνης, κος Μιχάλης Καλογήρου και ο Νομικός Σύμβουλος του Γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τ.Γ.Γ.Υπουργείου Δικαιοσύνης, κος Γεώργιος Σάρλης. Εκ μέρους του Συνδυασμού μας μετείχαν ο επικεφαλής Δημήτριος Αναστασόπουλος και οι συνάδελφοι Ρούλα Γκριέλα και Σταύρος Σταυρίδης.

Στα πλαίσια της συνάντησης μας συζητήθηκε σειρά ζητημάτων, με πρώτο την κατάσταση που διαμορφώνεται εν γένει στη χώρα από την απειλή του «κορονοϊου» και ειδικότερα στο χώρο της Δικαιοσύνης, και μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Ειδικότερα, ενόψει του ενδεχομένου (τότε, πραγματικότητα σήμερα) αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω του “κορονοϊου”, συμφωνήθηκε ότι πρώτη προτεραιότητα όλων μας θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της υγείας όλων όσων μετέχουν στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Επίσης, στο ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων επί μακρόν, ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των δικηγόρων, ιδίως των αμίσθων, μέσω της αναστολής και έκπτωσης των πάσης φύσεως φόρων και εισφορών, καθώς και τον δανειακών υποχρεώσεων. Καθώς επίσης και τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους άμισθους δικηγόρους, μέσω του ΟΑΕΔ, όπου επί πολλά έτη καταβάλλουμε εισφορές. Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εξεταστούν τέτοια μέτρα.

Πέραν αυτού, συζητήθηκε διεξοδικά η πρόταση μας για τη συμμετοχή των δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων, καταρχήν με την έκδοση ενός «νομικού πιστοποιητικού», καθώς και η υποχρεωτική σύμπραξη των δικηγόρων στη σύσταση εταιρειών. Αναπτύχθηκαν από πλευράς μας οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση της πρότασης αυτής, προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ασφάλειας των συναλλαγών. Παράλληλα, ζητήσαμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την πρόταση μας αυτή. Από την πλευράς τους οι κοι Μ.Καλογήρου και Γ.Σάρλης άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση μας αυτή, την οποία καταρχήν έκριναν θετικά, επιφυλασσόμενοι για περαιτέρω διαβούλευση εντός των θεσμικών τους οργάνων.

Στη συνάντηση μας συζητήθηκε ακόμα εκτενώς το πρόβλημα των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών των Δικαστηρίων της χώρας, και ιδίως του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Αθηνών, πρόβλημα ασφαλώς γνωστό στους συνομιλητές μας, λόγω και της παρελθούσας ιδιότητας τους, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης επιτάχυνσης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Επίσης, συζητήθηκαν μέτρα υποστηρικτικά για τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους, όπως αυτά που ήδη έχουμε θέσει αρμοδίως στο Δ.Σ. (κάλυψη ασφάλειας υγείας ασκούμενων δικηγόρων, διενέργεια αρχαιρεσιών σωματείων μόνο από νέους δικηγόρους, κ.α.).

Επίσης, συζητήθηκε και το ζήτημα του δικαστικού ενσήμου, για το οποίο πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία κατάργησης του, η οποία δυστυχώς απορρίφθηκε. Υπήρξε κοινή συνισταμένη ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί συνεχώς, μέχρι την κατάργηση του.

Τέλος, συμφωνήθηκε για όλα τα ως άνω ζητήματα, και εν γένει για ζητήματα του χώρου της Δικαιοσύνης και των Δικηγόρων, να υπάρχει θεσμική συνεργασία και ενημέρωση, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων.

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020