Δελτίο Τύπου: Συνάντηση Δ. Αναστασόπουλου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα

Αθήνα, 10-9-2019

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του κ. Δημήτρη Αναστασόπουλου, επικεφαλής του Συνδυασμού «Ο Δικηγόρος, Όλοι εμείς μαζί» και του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.

Στην γόνιμη συζήτηση που έλαβε χώρα ο κ. Αναστασόπουλος έθεσε στον Υπουργό τα εξής, μεταξύ άλλων, ζητήματα:

  • την ανάγκη άμεσης αναμόρφωσης και ενίσχυσης των υποδομών των δικαστηρίων της χώρας (κτιριακών, λειτουργικών, τεχνολογικών υποδομών). Επισημάνθηκε ότι ειδικά η κατάσταση στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας αποτελεί όνειδο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
  • Την άμεση προώθηση, υποστήριξη και επέκταση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
  • Την οργάνωση ενός Εθνικού Διαλόγου για τη Δικαιοσύνη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ενός διαλόγου με αρχή, μέση και τέλος και με απτά αποτελέσματα. Ο πολύπαθος χώρος της Δικαιοσύνης πρέπει να μπει στο επίκεντρο.
  • Σχετικά με το θεσμό της διαμεσολάβησης, τέθηκε υπόψη του κ. Υπουργού η θέση μας περί πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού, ο οποίος σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να τύχει έμπρακτης υποστήριξης και από την πολιτεία.
  • Την αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων, για να θωρακιστεί το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος, να εκσυγχρονιστεί με τα σύγχρονα δεδομένα, να οργανωθούν αποτελεσματικότερα και δημοκρατικότερα οι Δ.Σ. της χώρας και να δίνονται περισσότερες δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης στους δικηγόρους.
  • Την αναβάθμιση του θεσμού της νομικής βοήθειας και την επίσπευση των πληρωμών των δικηγόρων που συμμετέχουν σε αυτή.
  • Τη συμμετοχή του ΔΣΑ και της Ολομέλειας Δ.Σ. στο Παρατηρητήριο για τη Δικαιοσύνη, η σύσταση του οποίου εξαγγέλθηκε το καλοκαίρι στη Βουλή και που αποτελούσε και δική μας πρόταση.
  • Την άμεση βελτίωση των συνθηκών διενέργειας των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων
  • Τέλος, αν και δεν είναι αρμοδιότητας του κ. Υπουργού, ζητήθηκε η συνδρομή του για την άμεση λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της φορολογικής ανακούφισης των δικηγόρων, οι οποίοι δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή στο εισόδημα τους.

Στη βάση όσων ως άνω συζητήθηκαν συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεργασία για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που απασχολούν το χώρο της Δικαιοσύνης και τους δικηγόρους ειδικότερα.

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020