Δελτίο Τύπου – Περί της εξαγγελίας ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής

Αθήνα, 7-2-2018

 

Εξαγγελία περί ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, ο υπουργός Παιδείας κος Κ.Γαβρόγλου εξήγγειλε την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, χωρίς να γίνεται αναφορά στους λόγους που κατά το Υπουργείο Παιδείας καθιστούν αναγκαία μια τέτοια ενέργεια.

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας διαχρονικά υφίσταται πληθωρισμός δικηγόρων, κάτι που, σε συνδυασμό με τη δραματική επιδείνωση της οικονομίας τα τελευταία οκτώ χρόνια, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο μη υγιούς ανάπτυξης του επαγγέλματος-λειτουργήματος μας, μέσα στο οποίο ακόμα και η οικονομική επιβίωση χιλιάδων συναδέλφων τίθεται υπό αμφισβήτηση. Εκείνοι, δε, που πλήττονται πρωτίστως από την κατάσταση αυτή είναι οι νέοι δικηγόροι, οι οποίοι εισέρχονται με πολλά όνειρα και ελπίδες στο δικηγορικό σώμα, για να αντιμετωπίσουν σύντομα τη διάψευση τους. Ενδεικτικό, δε, της σημερινής κατάστασης είναι ότι μόνο στην Αθήνα είμαστε 21.489 δικηγόροι, όταν το 2000, π.χ., ήμασταν 16.613. Ως προς τη νοοτροπία, δε, που διακατέχει, διαχρονικά, το κράτος, αρκεί να αναφερθεί ότι ενώ κάθε χρόνο οι ήδη υφιστάμενες Νομικές Σχολές ορίζουν συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων, βάσει των δυνατοτήτων τους, τελικώς το Υπουργείο αυξάνει κατά πολύ τον τελικό αριθμό εισακτέων, άγνωστο κάθε φορά με ποια κριτήρια.

Μια τέτοια εξαγγελία, λοιπόν, η οποία δε συνοδεύεται από ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, από μελέτη βιωσιμότητας – σκοπιμότητας, χωρίς πλήρη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό σε σχέση και με τις ήδη υφιστάμενες τρεις Νομικές Σχολές της χώρας, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί προηγουμένως οι ήδη υπάρχουσες Σχολές και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, χωρίς εν γένει δημόσια διαβούλευση, είναι βέβαιο ότι συνεχίζει στα ίδια χνάρια μικροπολιτικής, δια της ίδρυσης πανεπιστημιακών τμημάτων ανά τη χώρα. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα διογκώσει το ήδη πολύ μεγάλο πρόβλημα του δικηγορικού πληθωρισμού και θα οδηγήσει στην περαιτέρω απαξίωση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Συνεπώς, η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης όχι μόνο δεν καλύπτει ουδεμία ανάγκη της ελληνικής νομικής πραγματικότητας, αλλά, αντιθέτως, αυτομάτως υποβαθμίζει την «αξία» των κτηθέντων πτυχίων των μέχρι τώρα αποφοίτων και, δη,  της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. ειδικότερα, καθώς πλήττει ευθέως το κύρος ενός εκ των μεγαλυτέρων περιφερειακών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και ευθέως υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα στην ακριτική περιοχή της Θράκης.

Αναρωτιέται, δε, κανείς αν η εξαγγελία αυτή αποτελεί προϊόν συνεργασίας και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή εάν ο υπουργός κος Κοντονής ασχολείται με πιο «σημαντικά» πράγματα την περίοδο αυτή.

Δεδομένου ότι αποτελεί ζήτημα που μας αφορά άμεσα, προτείνουμε ο ΔΣΑ να παρέμβει τάχιστα προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις αλλά και να εκφράσει την κάθετη αντίθεση του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφόσον δεν πληρούνται οι απαιτούμενες ως άνω εγγυήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:

  • Να ζητηθούν άμεσα εξηγήσεις από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το εάν πράγματι υφίσταται σχεδιασμός περί ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα. Σε καταφατική περίπτωση, να ζητηθούν τα αναγκαία ως άνω στοιχεία που οδήγησαν στη λήψη μιας τέτοιας αποφάσεως.
  • Να ζητηθούν στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας αφενός για τον αριθμό των εισακτέων που αιτούνταν τα τελευταία δέκα χρόνια οι τρεις Νομικές Σχολές της χώρας και αφετέρου για τον τελικό αριθμό εισακτέων που όριζε το Υπουργείο.
  • Σε συνέχεια των ανωτέρω, θα πρέπει να απαιτήσουμε ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε Νομική Σχολή να είναι εκείνος που πραγματικά ζητείται από τη Σχολή και, πάντως, εκείνος που πραγματικά ανταποκρίνεται στις σημερινές διαμορφωθείσες συνθήκες.
  • Να ζητηθεί αντίστοιχη ενημέρωση και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
  • Να υπάρξει σχετική συζήτηση και συνεργασία επί του θέματος με τις υφιστάμενες τρεις Νομικές Σχολές της χώρας καθώς και με τις ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και με το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο
 • Να ληφθεί σχετική απόφαση από την Ολομέλεια Δ.Σ.

Η Κυβέρνηση ιδρύοντας νέα Νομική Σχολή στην Πάτρα, χωρίς κανένα σχεδιασμό, κλείνει δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα. Πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση.

Συνδυασμός “Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!”

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020