Δελτίο Τύπου: «Ο Δικηγόρος έγινε 2 ετών»

Αθήνα, 21-7-2019

 Ακριβώς δύο χρόνια πριν αποφασίσαμε τη σύσταση του Συνδυασμού μας «Ο Δικηγόρος, Όλοι εμείς μαζί», με την πεποίθηση ότι μπορούμε να συμβάλλουμε, θετικά, στην αλλαγή κατεστημένων νοοτροπιών στο δικηγορικό σώμα, και δη στην ηγεσία του, που εμποδίζουν την πρόοδο και την πραγματική βελτίωση του περιβάλλοντος άσκησης του επαγγέλματος – λειτουργήματος μας. Μόνη μας μέριμνα, η ανιδιοτελής ενασχόληση μας με τα του οίκου μας. Εξαρχής άλλωστε διακηρύξαμε ότι ο Συνδυασμός μας δεν αποτελεί, και ούτε πρόκειται να εξελιχθεί, όπως συνηθίζεται, σε «συνδικαλιστική παράταξη» με κομματικές ή ιδεολογικές περιχαρακώσεις ή προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Από την ίδρυση μας, και μόλις μέσα σε τρεις μήνες μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου 2017, παρουσιάσαμε ένα πλήρες, κατά τη γνώμη μας, πρόγραμμα και επιδιώξαμε να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας σε όλες και όλους τους συναδέλφους μας. Την προσπάθεια μας αυτή, και το όραμα μας, τα συμμερίστηκε μια πολύ μεγάλη μερίδα συναδέλφων μας, αφού εν τέλει μας εμπιστεύτηκαν 3.488 δικηγόροι (ποσοστό 42,38%). Η τιμή που μας έκανε το δικηγορικό σώμα ήταν τεράστια, καθώς και η ευθύνη με την οποία μας επιφόρτισε.

Την τιμή αυτή, την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν χιλιάδες συνάδελφοι μας, ήμασταν ούτως ή άλλως εξαρχής αποφασισμένοι να μην την προδώσουμε, να μην την «εξαργυρώσουμε». Δεν την ανταλλάξαμε με «καρέκλες», ούτε εντός ούτε εκτός ΔΣΑ, όπως γνωρίζουμε όλοι ότι συνηθίζεται. Εξαρχής δηλώσαμε ότι θα επιτελέσουμε το ρόλο που μας ανέθεσε το δικηγορικό σώμα, συμβάλλοντας σε όλα όσα είναι σωστά, υποστηρίζοντας συστηματικά τις προτάσεις και τις απόψεις μας, αλλά και χωρίς να σιωπούμε σε όλα τα κακώς κείμενα, τα οποία δυστυχώς είναι πολλά. Τις απόψεις και τις δράσεις μας μπορεί όποιος θέλει να τις παρακολουθεί στην ιστοσελίδα μας metodikigoro.gr.

       «Ο Δικηγόρος» δεν ήρθε ως ένας διάττων αστέρας, για να αποκομίσει στο σύντομο πέρασμα του πρόσκαιρες επιβραβεύσεις. «Ο Δικηγόρος» ήρθε για να μιλήσει με ειλικρίνεια, με ευθύτητα και με ήθος στους συναδέλφους του, και να παραμείνει σταθερό σημείο αναφοράς, για όσους τουλάχιστον συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες αξίες. Σε πείσμα πάντως όσων θεωρούν ότι «πολιτική και ηθική» δεν συμβαδίζουν. Με την ίδια άλλωστε ειλικρίνεια και την ίδια ευθύτητα αναγνωρίζουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας, είτε σε απόψεις είτε σε πρόσωπα, παραμερίζοντας τυχοδιώκτες ή καιροσκοπικές συμπεριφορές. Για το λόγο αυτό άλλωστε επιζητούμε συνεχώς τη γνώμη των συναδέλφων μας και την κριτική τους.

«Ο Δικηγόρος» επιδίωκε και επιδιώκει να μετουσιώσει σε πράξη το «Όλοι εμείς, μαζί», καθώς έχουμε εδραία πεποίθηση ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Η σύνθεση και η απελευθέρωση υγιών δυνάμεων του χώρου μας, είναι βασικές μας επιδιώξεις. Όλοι εμείς, μαζί, μπορούμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του Δικηγόρου.

Σήμερα, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια ακόμα καμπή, είτε θα αρχίσουν να λαμβάνονται μέτρα που θα ανακουφίζουν επιτέλους τους δικηγόρους, που τόσα πολλά και τόσο άδικα βάρη επιφορτιστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, είτε θα παραμείνουμε στάσιμοι, ουσιαστικά όμως οπισθοδρομώντας. Ο πρώτος δρόμος πρέπει να είναι η μόνη επιλογή, και προς αυτόν θα κατατείνουν και όλες οι δικές μας δυνάμεις.

Δύο χρόνια μετά, λοιπόν, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους τους συναδέλφους, που μας εμπιστεύτηκαν και συνεχίζονται να μας εμπιστεύονται. Αυτή ακριβώς η εμπιστοσύνη, αυτή η σχέση με τους συναδέλφους μας, είναι ο μόνος οδηγός μας και μόνο αυτή θα συνεχίσουμε να τιμούμε.

Υγ: τα «γενέθλια» του «Δικηγόρου» είχαμε τη χαρά να τα γιορτάσουμε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2019, παρέα με πολλούς και καλούς φίλους και συναδέλφους, από όπου και οι σχετικές φωτογραφίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020