Δελτίο Τύπου: Καταδίκη της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2019

Χαιρετίζουμε την από 12 Οκτωβρίου 2019 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, με την οποία καταδικάζεται απερίφραστα η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, σε ανταπόκριση και δικού μας αιτήματος που υποβλήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου. Είναι χρέος μας να πούμε όχι στις παράνομες και απαράδεκτες πρακτικές της γείτονος χώρας. 

Η ως άνω ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία είτε με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είτε με την εισβολή  στη Συρία, η οποία έχει ήδη ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και μάλιστα αμάχων και την δημιουργία συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί υποχρέωση όλων και είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή.

Η  ανοχή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, την οποία μάλιστα επιδεικνύουν  μεγάλες δυνάμεις και  αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, μόνο ως ενθάρυνσή της μπορεί να εκληφθεί και περαιτέρω δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποίησης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αναδείξουν και να θέσουν άμεσα το θέμα της συστηματικής παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των  διεθνών οργανισμών, στην κατεύθυνση της τήρησης της νομιμότητας άλλως της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Ολοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος που επιβάλουν οι κρίσιμες περιστάσεις.

Η επίλυση των όποιων διαφορών μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιτευχθεί».

           

 

 

 

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020