Δελτίο Τύπου: Ανάγκη για την παρουσία ιατρού στα δικαστήρια

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2019

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έλαβαν χώρα δύο περιστατικά με συνάδελφο δικηγόρο και έναν πολίτη σε δίκη στην Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι κατέληξαν εντός δικαστικών μεγάρων της χώρας από καρδιακό επεισόδιο και δεν υπήρξε η δυνατότητα άμεσης ιατρικής τους περίθαλψης.

Σε περιστατικά ιδίως καρδιακών ασθενειών και αιφνίδιας αδιαθεσίας, η άμεση ιατρική επέμβαση είναι σωτήρια. Σε κάθε περίπτωση η παροχή πρώτων βοηθειών καθίσταται απαραίτητη, ιδίως στο στρεσογόνο περιβάλλον των δικαστηρίων, όπου καλούμαστε καθημερινά οι δικηγόροι να δίνουμε το παρόν.

Τα Δικαστήρια είναι το «σπίτι» μας, και πρέπει να αισθανόμαστε ασφάλεια σε αυτό. Είναι θεωρούμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η καθημερινή παρουσία ιατρού, για άμεση επέμβαση σε περίπτωση περιστατικού. Πρόσφατο το παράδειγμα του πολιτευτή-συγγραφέα Π.Τατσόπουλου, ο οποίος υπέστη καρδιακό επεισόδιο και σώθηκε εξαιτίας της άμεσης παρέμβασης του τυχαίως παρευρισκόμενου ιατρού πλαστικού κ.Λύρα.

Στο πλαίσιο αυτό υποβάλαμε χθες αίτημα ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, ώστε να λάβουν χώρα οι δέουσες ενέργειες για:

α) την παρουσία ιατρού στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο – Ειρηνοδικείο Αθηνών και Πειραιά, με σκοπό την προστασία των μελών μας, αλλά και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου (πέραν του ιατρού που ήδη έχουμε φροντίσει να υπάρχει στο Πρωτοδικείο Αθηνών),

β) να εγκατασταθούν σε όλα τα ως άνω Δικαστήρια σταθμοί πρώτοι βοήθειας (και απινιδωτής), για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών.

Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε την υγεία και την ακεραιότητα των μελών μας και να συνδράμουμε με τρόπο ώστε να αποσοβηθούν περιστατικά τραγικά στο μέλλον.

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020