Δελτίο Τύπου: Αίτημα για τον ορισμό δύο γραμματέων στα εκλογικά τμήματα με δύο κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019

Αθήνα, 30-5-2019

 

Με έγγραφο που υποβάλαμε σήμερα προς τον Υπουργό Εσωτερικών αιτούμεθα τις άμεσες ενέργειες του για την πρόβλεψη δύο γραμματέων στα εκλογικά τμήματα με δύο κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019, προς την υποβοήθηση του έργου της διεξαγωγής των εκλογών, δεδομένου ότι:

α) Η μη παρουσία ικανού αριθμού μελών εφορευτικής (σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίστηκε κανένα μέλος) κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 καθιστά επιβεβλημένη τη συμμετοχή δεύτερου γραμματέα για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

β) Ο Εκλογικός Κατάλογος και το Πρωτόκολλο Ψηφοφορίας εξακολουθούν να απαιτούν δύο άτομα για την ορθή τήρησή τους από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 19.00 το απόγευμα. Η μικρή συμμετοχή ή η πλήρης απουσία μελών εφορευτικής δεν διασφαλίζει ότι θα υπάρχει διαρκώς πρόσωπο επιφορτισμένο με την έγκυρη τήρηση εκάστου εξ αυτών. Το να χειρίζεται ο ένας γραμματέας και τα δυο ως άνω έγγραφα θα οδηγήσει σε μεγάλες ουρές και συνακόλουθες διαμαρτυρίες.

γ) Τα ενιαία τμήματα θα έχουν δυο κάλπες, εφόσον δεν υπήρξε ανάδειξη Δημάρχου ή Περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο.

δ) Με 350 ψηφίσαντες σε κάθε τμήμα η καταμέτρηση και η ορθή τήρηση της διαδικασίας είναι εξαιρετικά δύσκολη μόνο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο και έναν γραμματέα, όταν απουσιάζουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

 

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020