Δελτίο Τύπου: Άμεση απαλλαγή ΦΠΑ και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Αθήνα, 2-5-2019

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για ανακοίνωση εντός των επομένων ημερών πακέτου μέτρων φορολογικών ελαφρύνσεων. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» με τίτλο «Μείωση ΦΠΑ και 13η σύνταξη εξετάζει το 2019 η κυβέρνηση» η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει για το 2019 μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους κατά προσέγγιση 1 δις ευρώ. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται και η μείωση του ΦΠΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, καλούμε την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να υποβάλλει άμεσα προς τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Οικονομικών τα πάγια αιτήματα του κλάδου μας, ώστε να συμπεριληφθούν στα προς υιοθέτηση μέτρα. Τα αιτήματα πρέπει να τεθούν με επιτακτικό και μαχητικό τρόπο λαμβανομένης υπόψη της σοβαρότητάς τους. Επ’ αυτών δε θα πρέπει να κληθούν να τοποθετηθούν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, ώστε να καταστεί εμφανές ποιοι συμμερίζονται τα μεγάλα προβλήματα των δικηγόρων και ποιοι όχι.

Σε κάθε περίπτωση, μέρος των προβαλλόμενων αιτημάτων πρέπει να αποτελούν:
– Η απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, που προβλέφθηκε ως δυνατότητα ήδη από το 2015 στο πλαίσιο του Τρίτου Μνημονίου, χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθεί.
– H κατάργηση του αντισυνταγματικού τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει βάναυσα και αδικαιολόγητα τον δικηγόρο.

Τα ως άνω δύο μέτρα αποτελούν απολύτως ρεαλιστικές και υλοποιήσεις επιδιώξεις που πρέπει κατ’ επειγόντως να τεθούν ως πρώτοι στόχοι.

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020