Απολογισμός τριετίας-Σκοποί της Ένωσης Ποινικολόγων & Μαχόμενων Δικηγόρων

 

*Ιωάννης Γλύκας-Δικηγόρος

Η τριετία που παρήλθε, ήταν δύσκολη αλλά και εποικοδομητική, όσον αφορά τη δράση της «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ & ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ». Δράση, η οποία αναπτύχθηκε με γνώμονα το συμφέρον του μαχόμενου δικηγόρου, την υποστήριξη αυτού, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη προς την κατεύθυνση της παροχής ουσιαστικής συνδρομής επί παντός θέματος, που ανάγεται στην καθημερινότητα, με έκταση από τη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης απονομής του συστήματος δικαιοσύνης ,μέχρι τη συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση αλλά και την ενασχόληση και τοποθέτηση για κοινωνικά θέματα ύψιστης σημασίας ,υπό το επιστημονικό πρίσμα του νομικού και δη του ποινικολόγου.

Διοργανώθηκαν 18 συνέδρια σε Αθήνα και επαρχία με θέματα επίκαιρα ευρείας γκάμας. Ενδεικτικά έλαβαν χώρα συνέδρια σε Κορυδαλλό, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Αθήνα (περί ενδοοικογενειακής βίας), Κοζάνη, Θεσσαλονίκη (σεμινάριο αθλητικού δικαίου), Μυτιλήνη, Ηράκλειο, Ξάνθη, Μαρούσι (περί ιατρικής αμέλειας), Αθήνα (Ποινικό Δίκαιο και Πολιτικοί),Πειραιά, Αθήνα (νέοι Π.Κ. και Κ.Π.Δ), Πειραιά, Θεσσαλονίκη (τροχαία ατυχήματα και ευθύνη Υπουργών), Θήβα και Αθήνα (οικονομικό έγκλημα), τα οποία και είχαν ιδιαίτερη απήχηση στους συναδέλφους, όπως προέκυψε από τη μαζική συμμετοχή τους.

Περαιτέρω διοργανώσαμε πενθήμερο σεμινάριο για τις εκλογές των νέων δικηγόρων και σεμινάριο για τις πρόσφατες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ώστε να ανταπεξέλθουμε άπαντες στην πληθώρα των αλλαγών, που έλαβαν χώρα μετά την ψήφιση αυτών.

Με επιστολές και παρεμβάσεις μας αρθρώσαμε τον επιστημονικό λόγο μας και ασκήσαμε την ανάλογη πίεση μας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σωρεία θεμάτων, που αφορούσαν την άσκηση του λειτουργήματος μας και τη λειτουργία των Δικαστηρίων και τις κρατούσες σε αυτά συνθήκες.

Η συλλογική δράση μας επεκτάθηκε και στη λειτουργία των Φυλακών Κορυδαλλού με κομβικές παρεμβάσεις, όπως την τοποθέτηση τζαμιών στα επισκεπτήρια για την ασφάλεια των συνηγόρων, τον καλλωπισμό του χώρου των επισκεπτηρίων, ώστε αυτά να διεξάγονται υπό ανθρώπινες συνθήκες, ελλείψει ακόμα και καθισμάτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επικοινωνία των συναδέρφων με τους εντολείς τους.

Η παρουσία του Δ.Σ. της «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ & ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» ήταν έντονη και διαρκής σε εκδηλώσεις κοινωνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος με επισκέψεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και συμμετοχή μας σε κρίσιμες αποφάσεις για τον κλάδο μας.

Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές και τη νέα θητεία εμπλουτίζουμε τη δράση μας και οριοθετούμε ευρύτερα τους στόχους μας, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του κλάδου μας και τις προκλήσεις της εποχής, οι οποίες και απαιτούν την αποφασιστική συμμετοχή και επιρροή μας στα κέντρα των αποφάσεων.

Στόχος μας είναι η εξακολούθηση του πετυχημένου έργου μας μέσω της καθοριστικής συμβολής μας στους αγώνες για τη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης, της διαρκούς παρέμβασης και παρουσίας μας στα μεγάλα κοινωνικά και επιστημονικά θέματα, της αγαστής συνεργασίας μας με όλους τους παράγοντες της Νομικής Επιστήμης, των συγκεντρώσεων, των διαλέξεων, των σεμιναρίων, του διαλόγου και της ουσιαστικής τοποθέτησης μας επί θεμάτων θεωρητικού και πρακτικού επαγγελματικού ενδιαφέροντος. Η υλοποίηση αυτών θα γίνει μέσω της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, η οποία και ήταν πάντα αυτοσκοπός και οδηγός μας στην μέχρι τώρα πραγμάτωση των στόχων μας και θα συνεχίσει να είναι για τις επόμενες κρίσιμες διεκδικήσεις μας.

Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, οι οποίοι θα βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης. Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία, είναι η ενότητα του δικηγορικού κόσμου και η σωστή συνεννόηση για την άμβλυνση των αντιθέσεων. Αφού η χώρα βγει από την πρωτοφανή αυτή περιπέτεια και προσέξουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας, αφού επιστρέψουμε στα γραφεία μας και οριστικώς επανέλθουμε, καλό θα είναι, όσο γίνεται περισσότεροι, να συμμετάσχουμε στις εκλογές και το πιο σημαντικό να ασχοληθούμε και μετά από αυτές. Όχι μόνο οι εκλεγμένοι αλλά και οι μη, συμμετέχοντας στις δράσεις της Ένωσης. Αν αυτήν την τριετία έγιναν πολλά και αν η τελευταία χρονιά δυστυχώς αφιερώθηκε σε αντεγκλήσεις ή λανθασμένες επιλογές αλλά και λόγω πρωτοφανών εξωγενών παραγόντων, είναι ευκαιρία τα επόμενα τρία χρόνια να αποτελέσουν ένα τεράστιο πεδίο δράσης και συμμετοχής του καθενός μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας, των συνθηκών εργασίας μας και της επιστημοσύνης μας. Καλή υγεία και καλή επιτυχία σε όλους μας.

ΜεΤοΔικηγόρο - Δημήτρης Αναστασόπουλος © 2020